Holivudska zvezda, bodibilder i uzdanica američke Republikanske stranke Arnold Švarceneger povukao se juče s funkcije guvernera Kalifornije, posle dva uzastopna mandata. Na kormilu „zlatne države“ popularnog Arnija zamenio je demokrata Džeri Braun, koji je pobedio na izborima za Kongres održanim pre dva meseca.


Čovek koji je u mladosti zbog fizičke snage dobio nadimak „Austrijski hrast“ političkim vodama zaplivao je 2003, kada je kao kandidat republikanaca nasledio Greja Dejvisa na mestu guvernera Kalifornije. Tri godine kasnije stupio je na novi mandat jer je na izborima porazio demokratu Fila Angelidisa. Mada su Švarcenegeru i neistomišljenici odavali priznanje zbog činjenice da nikada nije imao bliskih veza sa biznismenima ili bilo kojom interesnom grupom, pojedinci tvrde da se nije na pravi način uhvatio u koštac sa ekonomskom krizom u Kaliforniji koja je nekada doživljavana kao „obećana zemlja“.

S druge strane, republikanski političar je u nedavnom intervjuu naglasio da se ne kaje ni zbog jednog poteza. „Ono što je značajno u vezi s mojim poslom jeste da sam ga obavljao sa strašću i da nisam bio uplašen“, kazao je za Los Anđeles tajms. On je, takođe, rekao da još nije odlučio čime će se baviti u budućnosti, ali nije isključio mogućnost da će se posvetiti pisanju autobiografije i borbi za očuvanje životne sredine. „Finansijski sam obezbeđen do kraja života, ali baš zbog toga ću se zabavljati šta god da budem radio“, poručio je radoznaloj javnosti u SAD.

Iako postoje oprečna mišljenja o njegovoj političkoj karijeri, niko ne može da ospori da je Švarceneger brojnim ulogama u akcionim filmovima stekao planetarnu slavu. Na početku se borio za naklonost reditelja, kojima su smetali njegovo dugo prezime, veliki mišići i strani akcenat, ali je 1970. dobio ulogu Herkulesa u filmu „Herkules u Njujorku“, koji nije bio naročito zanimljiv publici.

Tokom 1980-ih proslavio se tumačeći snagatore u filmovima kao što su „Konan varvarin“ i „Konan uništitelj“ i postao prepoznatljiv po ulozi Terminatora. Između dva nastavka filma pojavio se i u brojnim drugim ostvarenjima, kao što su „Komandos“, „Predator“, „Trkač“, „Totalni opoziv“. Godine 2009. udružio je snage sa Brusom Vilisom, Silvesterom Staloneom i Mikijem Rurkom u filmu „Plaćenici“.

Lapsus o gej brakovima

Pored „dugog staža“ na guvernerskoj funkciji, građani Kalifornije pamtiće Švarcenegera i po lapsusu: „Mislim da su gej brakovi nešto što treba da bude između muškarca i žene“, kao i po poređenju bankara, koje je označio kao glavne krivce za finansijske probleme s „razmaženim devojčicama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari