Švarm veruje da Vreme neće biti osuđeno po prijavi Ministarstva 1Foto:Stefana Savić (arhiva)

Odgovorni urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm uveren je da Vreme neće biti osuđeno po prekršajnoj prijavi Ministarstva kulture i informisanja, koju vidi kao licemeran i proziran pokušaj napada na nezavisne medije i izjednačavanja onih koji profesionalno rade sa režimskim tabloidima.

Redakcija nedeljnika Vreme neće uraditi ništa što već nismo učinili povodom prekršajne prijave Ministarstva kulture i informisanja, izjavio je Švarm u FoNetovom serijalu razgovora Presstup.

Kako je istakao, redakcija će nastaviti da radi onako kako je radila do sada, odgovorno, savesno, maksimalno profesionalno i tu se ništa neće promeniti.

Prema oceni Švarma, prekršajna prijava je proziran pokušaj napada na nezavisne medije kao što je Vreme i način da Ministarstvo kulture i informisanja pokuša da kontroliše štetu. Režimski tabloidi napravili su ogromnu štetu, a „oni“ bi sada da izjednače i Vreme i kažu publici da smo svi isti, objasnio je Švarm i poručio da „nismo isti“.

Kako je naglasio, Vreme nije, niti će biti isto što i režimski tabloidi, koji su eksploatisali do maksimuma jednu ljudsku nesreću. Švarm je podsetio da je Ministarstvo na pisanje tabloida reagovalo tek kada se podigao odijum u javnosti, dok je u slučaju Vremena reagovalo istog jutra.

On iskreno veruje da Vreme neće biti osuđeno po toj prekršajnoj prijavi, mada ne želi da ulazi u pravne argumente, ali ostavlja mogućnost za politički pritisak i pokušaje nekih ljudi da steknu političke poene.

Politički poeni se u Srbiji, očigledno, stiču tako što pritiskate i podmećete nezavisnim i profesionalnim medijima, konstatovao je Švarm. Uprkos tome što su protiv tri tabloida podnete prekršajne prijave, još nisu kažnjeni, ali Švarm veruje da će oni ponovo dobiti novac na konkursu Ministarstva kulture.

Kako je predočio, možda će biti na neki drugačiji način prikazani, ali uvek postoji način da ovaj režim dotira i finansira svoje režimske medije. Švarm ističe i da neće reći ništa novo ako konstatuje da je medijska situacija u Srbiji katastrofalna i da je „reč o močvari u kojoj se nabacuje blato“.

Prema njegovoj oceni, mediji, sa druge strane, i ne mogu biti gori od ovoga kakvi jesu. Kada pogledamo režim, politiku i vlast kako se ponaša, kakvu politku vodi, kako vređa, kleveće i kontroliše 90 odsto medija, kako očekivati da ti mediji budu drugačiji, upitao je Švarm.

On smatra da su mediji ogledalo ove vlasti i objašnjava da su mediji onakvi kakva je vlast, a to nimalo nije dobro i ni na šta ne liči. Švarm je rekao da uvek ima pokušaja da se kaže novinarima da pogledaju sebe, ali tvrdi da prvenstveno vlast snosi odgovornost za to što nam je medijska situacija katastrofalna.

Onih nešto malo preteklih nezavisnih medija, prema njegovim rečima, maksimalno se trudi da radi profesionalno, pošteno, objektivno, kao i uvek. Problem je u kontroli nad ostalim medijima koju je preuzeo režim i doveo ljude koji njima odgovaraju.

Onako kako govori predsednik, tu istu leksiku nalazimo u režimskim tablidima, primetio je Švarm. On je precizirao da postoji i odgovornost novinara, ali pre svega onih u režimskim medijima, ako ih još možemo smatrati novinarima, zašto pristaju da rade to što rade.

Što se tiče novinarskog esnafa, mi smo toliko nemoćni da jedva uspevamo da održimo glavu iznad površine, radeći pošteno i objektivno svoj posao, zaključio je Švarm.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari