"Sve je na silu, više ništa nije spontano": Svedočenjem roditelja nastavljeno suđenje u slučaju Ribnikar 1ilustracija Foto FoNet Marko Dragoslavić

U Palati pravde danas je nastavljeno ročište u parničnom postupku protiv roditelja dečaka koji je počinio masovno ubistvo u OŠ „Vladislav Ribnikar“ 3. maja prošle godine, a po prijavi 27 članova porodica žrtava.

Postupak je nastavljen svedočenjen Milanke Negić, majke jedne od stradalih devojčica.

Kako je istakla na početku svog izlaganja, punomoćnica tuženih Marina Ivelja vređa porodice iznošenjem informacija koje nisu predmet spora.

„Ukoliko se to ponovi, očekujemo od suda da nas zaštiti“, rekla je Negić.

Ona se potom osvrnula na detinjstvo svoje ćerke i njeno odrastanje.

„Sofija je bila nestvarno stvorenje. Kad sam je rodila, pitala sam se da li je moguće da se nešto toliko voli. Oplemenila bi svaki prostor u koji bi ušla“, vidno uznemireno je rekla Negić.

Majka stradale devojčice je govorila i o razvodu od svog supruga, ali i načinu na koji su nastavili da vode računa o svojoj ćerki.

„Kada smo vreme provodile same, provodile smo ga izuzetno. Kada se Slobodan i ona sretnu, to je bila neverovatna količina sreće“, opisala je ona odnose u porodici.

Negić je istakla da je danas osoba kakva jeste zahvaljujući svojoj ćerki.

„Nisam se nikada obraćala direktorki škole, za razliku od majke koja je pisala sa poslovnog mejla i potpisivala se kao doktor nauka. Nikad se ne bih školi svog deteta obratila sa svog advokatskog mejla“, rekla je Negić uz kratak komentar da je to sramota.

Kako je istakla, njena ćerka je volela što joj je majka advokat, jer se osećala zaštićeno, ali nikada to nije zloupotrebljavala.

Govorila je i o želji svoje ćerke da izgled promeni farbanjem pramenova u ekscentričnu boju.

„Plašila se šta će da kaže pedagog. Deca su je mrzela. Pedagog ju je zvala na razgovor zbog zelenog pramena, te rekla da nije primeren za školu. Htela sam da idem da razgovaram sa njom, ali mi je ćerka rekla da će ona to da reši sama. Rečeno joj je da ima sedam dana da skine pramenove. Stalno je imala neke svoje istrage. Posle sedam dana, ćerka joj je rekla da je pričala sa mnom i da sam joj ja rekla da je to u redu, na šta je pedagog odgovorila: ‘Nisam te poslala kod mame, nego kod frizera'“, opisala je isprovocirana Negić.

Ona je istakla da je imala potrebu da objasni pedagogu da se tako ne razgovara sa detetom i dodala da će njena ćerka uvek prvo njoj da se obrati.

Negić je govorila i o tome da njena ćerka nikada nije pominjala dečaka koji je počinio ubistvo.

„Čula sam samo da je stalno govorio o tome da su njegovi roditelji važni, ali i da je pričao o oružju i streljani“, rekla je.

Negić je opisala i sam dan kada je došlo do tragedije.

„Ustala sam uznemirena, skuvala sam kafu. U 9.10 sam pročitala poruku od drugarice koja me je pitala šta se dešava i rekla da je bila pucnjava u školi. Dok moje dete leži, ja sam odgovorila: ‘Svašta, kakva pucnjava u školi'“, rekla je ona.

Dodala je da je potom poslala poruku u roditeljskoj grupi na Vajberu, te da niko nije znao šta se dešava.

Govorila je i da je pokušala da stupi u kontakt sa ćerkom, što nije uspela, ali je potom stupila u kontakt sa njenom drugaricom koja joj je opisala šta se dogodilo.

Potom se uputila ka školi.

Kako je opisala, u razgovoru sa policajcem na kog je naišla nije mogla mnogo da sazna, te ju je on uputio na komandira.

„Komandir mi je sa suzama u očima rekao da idem ispred škole. Molila sam ga da mi kaže da li ima neku informaciju“, opisala je Negić.

Istakla je da ju je sadašnji partner potom zvao i javio da su na televiziji rekli da svi koji ne znaju gde im se deca nalaze odu u PU Vračar, nakon čega joj je istu informaciju potvrdio i bivši suprug Slobodan Negić.

„Sedim tamo i razmišljam o tome da će da mi kažu najgore vesti. Rekli su da nemaju dobre vesti. Vrištala sam, šetala po prostoriji. Slobodan je pao na kolena. Pričala sam kako je to nemoguće. Rekli su da su sigurni da je to ona“, opisala je ona izuzetno potresena.

Govorila je i o danima koji su usledili nakon maja.

„Puštam njene glasovne poruke i video snimke, da joj čujem glas“, kroz suze je opisala Negić.

Ona se kratko osvrnula i na svoje psihičko i emotivno stanje nakon 3. maja.

„Osećam se mrtvo, kao mrtav čovek koji hoda. Muziku slušam na silu jer je to moja veza sa ćerkom, ali ne čujem je i ne osećam je isto. Sve je na silu, više ništa nije spontano. Vreme ovo sigurno neće lečiti. Igor Jurić je bio u pravu kada je rekao da je vreme najgori neprijatelj“, rekla je Negić.

Istakla je da su ćerkine stvari i dalje u istom stanju u kom su bile i pre 3. maja.

„Sudnica mi je kao drugi dom, a nalazim se sada sa pogrešne strane. Sistem nas ne štiti“, zaključila je u svom izlaganju.

Pretres je nakon njenog izlaganja zatvoren za javnost budući da je planirano da pred sudom govore i pojedina braća i sestre stradalih učenika.

Podsećamo, juče je na ročištu svoje izlaganje završila Nina Kobiljski, nakon čega se sudu obratio i njen suprug Dragan Kobiljski, ali i Bojan i Marija Asović, Dragana i Branko Anđelković, kao i Slobodan Negić, takođe roditelji stradale dece.

Nina Kobiljski govorila je juče, između ostalog, o odgovornosti roditelja maloletnog dečaka koji je počinio masovno ubistvo.

„Želeli bismo da pitamo da li im je žao što su držali oružje u stanu, što su ga vodili u streljanu i izložili ga sadržaju koji nije dobar za njegov emotivni razvoj i stanje. Da li im je žao što im dete nije imalo razvijenu osnovnu ljudsku osobinu – empatiju“, rekla je Kobiljski vidno emotivna.

Ona se osvrnula i na samog učinioca zločina.

„Ne osećam mržnju prema njemu, već žal zato što mu nisu pomogli. Ovo nije smelo da se desi. On je u kriznoj situaciji primenio obrasce ponašanja njegovih roditelja. Na taj način je lečio frustraciju. Ovo se probilo iz njihove kuće i izlilo na celu naciju. Stotine svetova zavio je u crno“, kazala je.

Vidno uznemiren i potresen, govorio je i Dragan Kobiljski.

„Uznemirava me i zabrinjava mogućnost da porodica dečaka bude na slobodi. Jako se plašim da žive po određenim pravilima i u određenom ambijentu“, opisao je Kobiljski uz navođenje pojedinačne vrste oružja i dodao da je siguran da se taj ambijent neće promeniti.

Više o iskazima roditelja koji su juče govorili pročitajte na OVOM LINKU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari