Rad Centra za reciklažu, koji u Požarevcu postoji od 2007. godine, postao je potpuno neisplativ, jer se PET ambalaža, karton i papir redovno kradu iz specijalnih kontejnera. Zbog toga u JKP „Komunalne službe“ razmišljaju da uskoro odustanu od ove delatnosti, kako ona ne bi nastavila da im pravi gubitke. – Iako je reciklaža danas trend i u Srbiji i u Evropi, nama se ona ne isplati, jer nam iz 126 namenskih kontejnera nestaje sva prikupljena ambalaža.

Takve krađe toliko su uzele maha da se njima ne bave samo pojedinci već i cele porodice – kaže Slobodan Jović, direktor JKP „Komunalne službe“.

Centar za reciklažu u Požarevcu otvoren je pre šest godina, na Lučičkom putu, i u njemu je zaposleno devet radnika. U gradnju ovog savremenog objekta uloženo je oko četiri miliona dinara, koje su zajednički, sa po 50 odsto udela, obezbedili Fond za zaštitu životne sredine i „Komunalne službe“ iz sopstvenih prihoda. Ovaj reciklažni pogon tada je dobio i specijalnu presu, vrednu 1,3 miliona dinara, čiji je kapacitet deset tona baliranog smeća mesečno.

Po otvaranju Centra, „Komunalne službe“ potpisale su ugovor sa strateškim partnerom, preduzećem „Depo sistem“ iz Novog Sada, koje je tada obezbedilo 50 specijalnih kontejnera, uz pravo otkupa balirane ambalaže. Dok je u početku ova delatnost bila isplativa, danas je dovedena u pitanje, pa u „Komunalnim službama“ razmišljaju da je prepuste drugim licima. – Pošto se reciklaža obavlja na račun naše osnovne delatnosti, odlučili smo da naredne godine taj posao ili prepustimo nekom drugom preduzeću, ili da radimo zajedno sa njim, po sistemu partnerstva – kaže Jović.

Kontejneri

Specijalni kontejneri za odlaganje kartona i papira 2007. godine plaćeni su po 32.000 dinara. Međutim, svi oni vremenom su znatno oštećeni, zbog nasilnog otvaranja, radi krađe. Masovno su uništavani i kontejneri sa rešetkama, u koje su građani ubacivali PET ambalažu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari