Sve na jednom mestu: Uslovi za ulazak u EU zemlje i najpopularnije turističke destinacije 1Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

U ovom trenutku 19 zemalja Evropske unije ne nameće nikakve kovid restrikcije u vezi sa ulaskom na svoju teritoriju, dok ostale uglavnom traže od putnika dokaz o vakcinaciji, preležanoj bolesti ili negativan test.

Zemlje u kojima ne postoje više nikakva ograničenja za ulazak su Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Litvanija, Letonija, Norveška, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Švedska i Švajcarska.

Pojedine od ovih država zadržale su mogućnost uvođenja posebnih pravila za putnike koji dolaze iz epidemiološki rizičnih područja. Međutim, kako je trenutno situacija sa kovid pandemijom mirna, većina država nijedno područje ne smatra kao posebno rizičnim.

Koje vakcine se priznaju?

Zemlje koje su zadržale kovid mere za putnike traže dokaz o vakcinaciji, preležanoj bolesti ili negativan test. Za građane Srbije važno je da EU zemlje uglavnom priznaju samo vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove ili Svetska zdravstvena organizacija.

To znači da građani Srbije koji su primili Sputnjik V vakcinu (koju nisu odobrile ni EMA ni SZO) ne mogu da uđu u ove države na osnovu sertifikata o primljenoj vakcini.

Takođe, oni kojima je prošlo više od devet meseci od primarne vakcinacije moraju imati i buster dozu.

Ovo pravilo uglavnom ne važi za mlađe od 18, za koje je dovoljno da imaju primljene dve vakcine.

Određene zemlje poput Francuske imaju i posebna pravila u pogledu primarne i buster vakcinacije. U ovom pogledu građani Srbije koji su primili dve doze Sinofarm vakcine, moraju kao buster dozu imati Fajzer, Moderna ili Astrazeneku vakcinu da bi na osnovu sertifikata o vakcinaciji ušli u Francusku.

Što se tiče dokaza o preležanoj bolesti, on ne sme biti stariji od šest meseci.

Oni koji ulaze na osnovu negativnih testova uglavnom moraju imati PCR ne stariji od 72 sata ili antigenski ne stariji od 24 sata.

Kakvi su uslovi za ulazak u EU zemlje?

Austrija

Ne postoje ograničenja za ulazak u Austriju.

Izuzetak su države koje su označene kao posebno epidemiološki rizične. Putnici iz ovih zemalja treba da dostave dokaz o vakcinaciji, preležanom kovidu ili negativan test. Takođe je potrebno i da budu u desetodnevnom karantinu nakon ulaska u zemlju.

U ovom trenutku međutim nijedna država nije označena kao epidemiološki rizična.

Belgija

Ne postoje ograničenja za ulazak u Belgiju, a jedini izuzetak predstavljaju epidemiološki rizične zemlje.

Kao i u većini drugih slučajeva nijedno područje trenutno se ne smatra epidemiološki rizičnim.

Bugarska

Ne postoje ograničenja za ulazak u Bugarsku.

Hrvatska

Ne postoje ograničenja za ulazak u Hrvatsku.

Kipar

Za ulazak na Kipar potreban je dokaz o vakcinaciji, preleženaom kovidu u poslednjih šest meseci ili negativan PCR test (ne stariji od tri dana) odnosno antigenski test (ne stariji od 24 sata).

Putnici od 18 godina i stariji treba da imaju primljene sve tri doze vakcine, tj. i tzv. buster dozu ako je prošlo više od 9 meseci od datuma primanja druge doze, dok se mlađi od 18 godina smatraju potpuno vakcinisanim sa primljene dve doze bez roka važenja poslednje doze.

Prihvataju se sve vakcine koje se daju u Srbiji.

Osobe koje dolaze na Kipar mogu biti podvrgnute nasumičnom testiranju koje je besplatno. Do dobijanja rezultata testa mogu se slobodno kretati odnosno ne moraju u karantin. Sedmodnevni karantin je obavezan u slučaju pozitivnog rezultata.

Češka

Ne postoje ograničenja za ulazak u Češku.

Danska

Ne postoje ograničenja za ulazak u Dansku.

Estonija

Za EU državljane koji putuju u Estoniju ne postoje ograničenja.

Za ne-EU državljane i dalje su na snazi određene restrikcije. Za ulazak u Estoniju potreban je tako dokaz o vakcinaciji, negativan PCR test ili antigenski test ne stariji od 48 sati, ili dokaz o preležanoj infekciji u poslednjih šest meseci.

Prihvataju se sve vakcine koje se primaju u Republici Srbiji, a potvrde o vakcinaciji ne smeju biti starije od devet meseci za dve primljene vakcine i godinu dana za tri primljene vakcine.

Sve na jednom mestu: Uslovi za ulazak u EU zemlje i najpopularnije turističke destinacije 2
Helsinki Foto: Stanislav Milojkovic

Finska

Državljani zemalja koje nisu deo EU treba da imaju dokaz o vakcinaciji, ili preležanoj bolesti u poslednjih šest meseci. Ako su kovid preležali pre šest meseci, potreban je dokaz o primljenoj jednoj dozi vakcine protiv kovida 19.

Finska prihvata sve vakcine koje se daju u Srbiji sa izuzetkom Sputnjik V vakcine.

Putnici mogu biti upućeni na PCR test na aerodromu/granici a odbijanje testa može rezultirati novčanom ili kaznom zatvora u trajanju do tri meseca.

Svima koji u Finsku uđu bez dokaza o potpunoj vakcinaciji (čak i onima koji poseduju negativan rezultat PCR ili antigenskog testa) biva naloženo da tri do pet dana nakon dolaska urade još jedan PCR test. Moraju biti u samoizolaciji do dobijanja rezultata testa, ili 14 dana, ukoliko ne urade test. Besplatno testiranje se može zakazati putem linka: https://www.finentry.fi/en/.

Francuska

Mere za ulazak u zemlju zavise od toga da li je područje iz koga putnik dolazi u zelenoj ili narandžastoj zoni koje se formiraju na osnovu epidemiološke situacije.

Srbija je trenutno u zelenoj zoni.

To znači da građani Srbije u Francusku mogu ući uz dokaz o vakcinaciji, preležanom kovidu ili negativan PCR ne straiji od 72 sata odnosno antigenski test ne stariji od 48 sati.

Dokaz o vakcinaciji se smatra validnim ako je:

– prošlo između sedam dana i devet meseci od primarne vakcinacije (dve doze) ili buster vakcinacije nekom od sledećih vakcina: Fajzer, Moderna, Astrazeneka.
– prošlo između 28 dana i devet meseci od dobijanja jdene doze ili bustera Džonson vakcine;
– prošlo sedam dana od dobijanja bustera što važi za osobe koje su u okviru primarne serije dobile vakcinu koju je odobrila SZO a za buster primili neku od vakcina koju je odobrila EMA. Za građane Srbije to znači da oni koji su primili dve doze Sinofarm vakcine, a potom kao buster dobili Fajzer, Moderna ili Astrazeneku vakcinu mogu ući u Francusku. Onima koji su primili Sputnjik (koji nije odobren od strane SZO) dokaz o vakcinaciji se ne važi;

-buster vakcina nije potrebna za mlađe od 18.

Nemačka

U Nemačku mogu ući osobe koje imaju dokaz o vakcinaciji, preležanom kovidu ili negativan test.

Nemački zvaničnici najavili su međutim da će ovo tzv 3G pravilo biti ukinuto od prvog juna i da će biti van snage do kraja avgusta.

To znači da neće postojati ograničenja za ulazak u zemlju. Izuzetak su putnici koji dolaze iz epidemiološki rizičnih područja. U ovom trenutku međutim nijedna zemlja se ne vodi kao epidemiološki rizična.

Sve na jednom mestu: Uslovi za ulazak u EU zemlje i najpopularnije turističke destinacije 3
Foto: Vladimir Živanović

Grčka

Ne postoje ograničenja za ulazak u Grčku.

Mađarska

Ne postoje ograničenja za ulazak u Mađarsku.

Island

Ne postoje ograničenja za ulazak na Island.

Irska

Ne postoje ograničenja za ulazak u Irsku.

Italija

Za ulazak u Italiji potreban je dokaz o vakcinaciji, preležanoj bolesti (ne stariji od šest meseci) ili negativan test.

Dokaz o vakcinaciji se smatra validnim ako je:

-primeljena neka od vakcina koju je odobrila EMA (Fajzer, Moderna, Astrazeneka, Džonson, Novavaks);

-ako je druga doza primeljena u poslednjih devet meseci. Ako je prošlo više od devet meseci od primarne vakcinacije, neophodan je dokaz o buster dozi.

Litvanija

Ne postoje ograničenja za ulazak u Litvaniju.

Letonija

Ne postoje ograničenja za ulazak u Letoniju.

Luksemburg

Državljani Srbije mogu da uđu u Luksemburg ukoliko su vakcinisani nekom od vakcina koje je priznala Evropska agencija za lekove (Fajzer, Astra Zeneka, Moderna i Džonson), ili su preležali COVID-19 u poslednjih šest meseci.

Sertifikat o buster dozi nema ograničen rok trajanja, dok sertifikat o oporavku važi 180 dana od pozitivnog testa na COVID-19.

Lica koja nisu vakcinisana ili lica koja su vakcinisana nekom od vakcina koje nije priznala Evropska agencija za lekove (Sinofarm, Sputnjik), mogu da uđu u zemlju isključivo pod posebnim uslovima, o kojima su informacije dostupne i na sajtu srpskog Ministarstva spoljnih poslova.

Malta

Ulazak na Maltu je dozvoljen osobama koje imaju dokaz o vakcinaciji, oporavku od kovida ne stariji od šest meseci ili negativan PCR test ne stariji od tri dana odnosno antigenski ne stariji od 24 sata.

Dokaz o vakcinaciji se smatra validnim ako je:

-prošlo više od 14 dana i manje od devet meseci od primarne vakcinacije. Ako je od primarne vakcinacije prošlo više od devet meseci, potrebna je buster doza;

-ako je vakcinacija izvršena vakcinama koje je odobrila EMA (Fajzer, Moderna, Astrazeneka, Džonson, Novavaks);

-ako je primarna vakcinacija izvršena vakcinama koje je odobrila SZO (Sinofarm), potrebno je da putnik ima buster dozu u vidu jedne od EMA odobrenih vakcina. Ako nema, onda mu je potreban negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Holandija

Za ulazak u Holandiju potreban je dokaz o vakcinaciji jednom od EMA ili SZO odobrenih vakcina (u slučaju kada je od primarne vakcinacije prošlo više od devet meseci, neophodna je buster doza).

Osobe koje nisu vakcinisane u Holandiju mogu ući ako imaju dokaz o preležanoj bolesti ne stariji od šest meseci.

Norveška

Ne postoje ograničenja za ulazak u Norvešku.

Poljska

Ne postoje ograničenja za ulazak u Poljsku.

Ograničenja postoje za osobe koje u Poljsku ulaze iz Rusije o čemu se može više pročitati na sajtu srpkog Ministarstva spoljnih poslova.

Portugal

Za ulazak u Portugal potreban je dokaz o vakcinaciji, preležanoj bolesti ne stariji od šest meseci ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata odnosno antigenski ne stariji od 24 sata.

Od vakcina koje se daju u Srbiji priznaju se sve osim Sputnjik V vakcine. Primarna vakcinacija se priznaje ako je prošlo više od dve nedelje a manje od devet meseci od druge doze. Ako je prošlo više od devet meseci, neophodan je buster (ovo ne važi za mlađe od 18 godina).

Rumunija

Ne postoje ograničenja za ulazak u Rumuniju.

Slovačka

Ne postoje ograničenja za ulazak u Slovačku.

Slovenija

Ne postoje ograničenja za ulazak u Sloveniju.

Španija

U Španiju je moguće ući uz dokaz o vakcinaciji, preležanoj bolesti ne stariji od šest meseci ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata odnosno antigenski ne stariji od 24 sata.

Od vakcina koje se daju u Srbiji priznaju se sve osim Sputnjik V vakcine. Primarna vakcinacija se priznaje ako je prošlo više od dve nedelje a manje od devet meseci od druge doze. Ako je prošlo više od devet meseci, neophodan je buster (ovo ne važi za mlađe od 18 godina).

Švedska

Ne postoje ograničenja za ulazak u Švedsku.

Švajcarska

Ne postoje ograničenja za ulazak u Švajcarsku.

Kakvi su uslovi za popularne turističke destinacije?

Egipat

Državljani Srbije mogu da uđu u Egipat ako imaju dokaz o vakcinaciji ili negativan PCR test sa QR kodom, ili antigenski PCR test ne stariji od 72 sata pre dolaska u egipatske luke ulaska, sa izuzetkom dece mlađe od 12 godina.

Tunis

Za ulazak u Tunis potreban je dokaz o vakcinaciji ili negativan PCR (ne stariji od 48 sati) ili antigenski test (ne stariji od 24 časa).

Na aerodromu se po nasumičnom uzorku radi brzi antigenski test, a ukoliko se pokaže da je osoba pozitivna, obavezna je samoizolacija u trajanju od pet dana.

Svi putnici su u obavezi da pokažu popunjen formular koji se može preuzeti na https://app.e7mi.tn/.

Turska

Državljanima Srbije za ulaz u Tursku potreban je jedan od sledećih dokumenata: sertifikat o vakcinaciji sa najmanje dve doze vakcine (jedna doza za Džonson vakcinu) s tim da je od primanja druge doze prošlo 14 dana, negativan PCR test ne stariji od 72 sata, odnosno negativan antigenski test ne stariji od 48 sati ili  potvrda o preležanom KOVID ne starija od šest meseci.

Deca mlađa od 12 godina starosti su izuzeta od obaveze pokazivanja sertifikata o vakcinaciji ili negativnog PCR/antigen testa pri ulasku u Tursku.

Crna Gora

Nema ograničenja za ulazak u Crnu Goru.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari