"Sve ovo postaje nesnošljivo": Protest Unije sindikata prosvetnih radnika Niša zbog političke zloupotrebe prosvete i učenika 1Foto: Miladinović/Danas

Unija sindikata prosvetnih radnika Niša danas je organizovala protest ispred Nišavskog upravnog okruga zbog „nesnošljivog“ stranačkog kadroviranja i zapošljavanja, zloupotrebe dece u političke svrhe i ponižavanja prosvetara.

Predsednik Unije u Nišu Vladan Ćirić kazao je da se protest organizuje na ovoj lokaciji kako bi se upozorilo na to da se načelnik Nišavskog okruga dr Petar Babović, koji je i funkcioner SNS, godinama unazad meša u postavljanje direktora i zapošljavanje prosvetnih radnika, iako to nije njegova zakonska nadležnost.

On je dodao da radna podgrupa Školske uprave Niš ima veliki problem prilikom rešavanja tehnoloških viškova, pre svega zato što su neka radna mesta slobodna, ali popunjena radnicima na određeno vreme koje je „delegirao načelnik Babović ili stranka“.

„Sve to skupa postaje nesnošljivo i svakodnevno imamo prigovore i od strane kolega i od strane pojedinih direktora“, rekao je Ćirić novinarima.

On je dodao da ovaj sindikat nije podnosio prijave nadležnima zbog ovakvih zloupotreba jer se zaposleni boje da im dostave dokaze, pošto im radno mesto, ukrupljavanje norme ili direktorka funkcija zavise od članstva u stranci, odlazaka na mitinge i ćutanja.

Prema njegovim rečima, u prosveti više od 30 odsto ljudi radi na određeno vreme, čak i godinama, i oni su posebno uslovljeni i poniženi.

U ovom sindikatu su kazali da je okidač za protest bila odluka države o isplati jednokratne novčane pomoći od 10.000 dinara srednjoškolcima, što smatraju zloupotrebom i prosvete i dece u političke svrhe, čiji je cilj da se mladi potkupe pred izbore 17. decembra.

Ćirić je kazao da prosvetari nisu protiv toga da se učenicima novčano pomogne, ali da je postojala ozbiljna namera države da to učini mogla je da se donese uredbu da učenici svake godine dobijaju taj novac.

Naglasio je takođe da ne bi trebalo novčano nagrađivati i najbolje i najgore učenike, već praviti razliku između njih.

On je dodao da zaposleni nastavnici u srednjim školama nametnutu obavezu da prikupljaju i šalju podatke u svrhu isplate ove novčane pomoći doživljavaju kao dodatni pritisak, pošto im to nije u opisu posla, a od njih se zahteva da od roditelja učenika pribave i privatne podatke, kao što su adresa ili broj tekućeg računa u banci.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari