Svečano otvorena Nedelja ponosa 1Foto: Beograd Prajd

U Skupštini Grada Beograda, danas je svečano otvorena Nedelja ponosa koja će trajati od 9. do 15. septembra, a završiti Prajd šetnjom kao i koncertom u parku “Manjež”.

Jovanka Todorović ispred Organizacionog odbora Beograd Prajda otvorila je ovogodišnju Nedelju ponosa i osvrnula se na najvažnije događaje koji se očekuju tokom Nedelje. Nakon toga, pozvala je dve ponosne mame Gordanu Perunović Fijat i Cvetu Popović koje su učestvovale u kampanji “Ne odričem se”.

One su govorile da se ponose svojom decom i da njihova seksualna orijentacija nikada ne treba da bude prepreka za ljubav prema deci

– “Ja Cveta Popović ne odričem se svog sina zbog onog koga voli. Štaviše, ponosna sam na njegovu hrabrost da bude ono što jeste, bez obzira na pritiske sredine”.

Goran Miletić i Marko Mihailović ispred Organizacionog odbora govorili su o političkim porukama kampanje “Ne odričem se” kao i kandidaturi Beograd Prajda za EuroPride prestonicu 2022.

Goran Miletić je poručio da, iako ima pozitivnih pomaka u položaju LGBT+ zajednice, pripadnici i pripadnice ove zajednice i dalje trpe nasilje.

Zahtevi Beograd Prajda su, kako navode, usvajanje zakona o registrovanim istopolnim partnerstvima, zakona o rodnom identitetu, brza i adekvatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBT+ zajednici, usvajanje lokalnih akcionih planova za LGBT+ zajednicu, izvinjenje svim građanima Srbije koji su pre 1994. godine bili sudski i na drugi način progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Takođe, organizatori poručuju da je kandidatura Beograda za EuroPride 2022. značajna za ceo region, jer će se time pokazati da region Balkana može da živi u miru i ljubavi bez obzira na međusobne razlike i sukobe iz prošlosti.

Na kraju, volonterka Beograd Prajda Danja Drndarski pričala je o svom ličnom iskustvu o volontiranju na Prajdu.

– “Biti okružen onima koji te podržavaju u svakom trenutku bez obzira koga voliš je od neprocenjivog značaja i ovom prilikom želim da se zahvalim svima na podršci”.

Svečanim presecanjem crvene trake otvorena je Nedelja ponosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari