Povodom 100. godišnjice od rođenja i pet godina od upokojenja patrijarha Pavla, u Muzeju SPC u Patrijaršijskom dvoru juče je otvorena izložba o životu i radu 44. poglavara SPC pod nazivom „Svedočim, samo…“. U prisustvu više srpskih arhijereja, sveštenstva i monaštva SPC, predstavnika Vlade Srbije, zvaničnika Rimokatoličke crkve, predsednika KK Crvena zvezda Nebojše Čovića, kao i mnogobrojnih vernika, izložbu je otvorio patrijarh srpski Irinej.

– Skromno i podvižnički živeći, Hrista je svedočio, istinu branio, a obraz Crkve i naroda čuvao. Pokazao se kao mudar pastir i objektivan čovek, koji pravilno rasuđuje i nalazi pravu reč i pravo rešenje. Vreme u kome je bio patrijarh bilo je tragično i ko zna kako bismo prošli da je ma ko drugi došao na njegovo mesto – rekao je, između ostalog, patrijarh Irinej govoreći o svom prethodniku na Tronu Svetog Save.

Patrijarh Irinej juče nije želeo da komentariše pitanje Danasa da li bi patrijarh Pavle mogao uskoro da bude kanonizovan, iako su se već pojavile ikone sa njegovim likom, a i na molitvama se pominje kao svetitelj, pogotovo u njegovom rodnom kraju – Slavoniji.

O životu patrijarha Pavla u svetu i monaštvu, kao episkopa i poglavara SPC, svedoče njegove lične stvari – odeća, obuća koju je sam popravljao, pisaća i šivaća mašina, svečane odežde, kao i fotografije, originalni rukopisi i faksimili, kadionice, darovi koje je dobijao, bogoslovske knjige koje je čitao i izdanja onih koje je sam napisao. Izložba, koju je prema odluci Svetog arhijerejskog sinoda, organizovao Muzej SPC, biće otvorena do 1. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari