Svedok na suđenju Mustafi: Iskopali smo telo, stavili ga na traktor i vratili kući 1Saljihu Mustafa pred haškim sudom / Screenshot

Na današnjem suđenju Saljihu Mustafi, optuženom za ratne zločine, pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu, svedočio je zaštićeni svedok W04674.

Mustafa se u optužnici tereti u četiri tačke – proizvoljno lišavanje slobode nad najmanje šest lica, surovo postupanje nad najmanje šest lica, mučenje nad najmanje šest lica i ubistvo jednog lica.

Optužnicom se tereti kao starešina na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor, odnosno za zločine počinjene od 1. do 19. aprila 1999. godine.

U optužnici piše da je fizički izvršio krivična dela iz prve, druge i treće tačke optužnice, i to kao član udruženog zločinakog poduhvata, kao i da je kriv jer je bio svestan da će biti izvršeno ubistvo jednog lica.

Današnje suđenje je uglavnom bilo poluzatvoreno za javnost, ali od onoga što je moglo da se čuje, ovaj, inače deseti po redu svedok na suđenju Mustafi, govorio je o leševima koje je pronašao.

Naime, na pitanje Specijalizovanog tužilaštva o tome da li je poznavao te osobe, svedok je odgovorio da jednu nije, a drugu jeste.

– Videli smo lice te prve osobe, videli smo da nam je nepoznata. Nismo dalje dirali leš, samo smo ga ponovo pokopali, a kako smo nastavili da ga pokopavamo ugledali smo telo osobe koju smo znali. Čim smo utvrdili ko je to, zakopali smo ga i vatili se kući. Dva dana kasnije smo se dovezli traktorom, iskopali njegvo telo i preneli ga kući – ispričao je zaštićeni svedok W04674.

Tužilaštvo ga je potom upitalo da li se seća nekih karakteristika na nepoznatom lešu, svedok je odgovorio da je u pitanju bio muškarac.

– Prednji zubi su mu bili pocrneli, bilo jasno da je puno pušio. Nismo ga iskopali dovoljno da bismo videli kako je bio obučen. Rekao bih da je bio srednjih godina. Nisam siguran, rekao bih da mu je koža bila tamnija. Imao je izduženo lice, koje je počelo da se raspada – izjavio je zaštićeni svedok.

Upitan šta je uradio kada je drugog puta došao do groba, svedok je irekao: “Iskopali smo telo, stavili ga na traktor i vratili ga kući”, ponovo ukazujući da su leš nepoznatog muškarca zakopali i ostavili tu.

Nakon pitanja tužilaštva, svedoku je pitanja postavljao i pravni zastupnik žrtava, a potom i odbrana, ali je i taj deo suđenja bio poluzatvoren za javnost.

Mustafa se nalazi u haškom pritvoru od septembra prošle godine, a na pojavljivanju pred sudom u oktobru 2020. negirao je krivicu po svim tačkama optužnice i najavio je da će se, pored ostalog, braniti alibijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari