Svetozar Cvetković: Glumčina i Jugosloven 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

„On nas je svojom pojavom, duhom, osmehom i neverovatnim pričama činio plemenitijim i svetlijim, bio je riznica duhovnog bogatstva. Imao je svetlost koja je i mene, ni sam ne znam kojom ludom srećom, obasjala“, govorio je Svetozar Cvetković o velikom Dušanu Makavejevu, čija su remek-dela obeležila i njegovu karijeru.

Na isti način i mi danas možemo da govorimo o Cveletu – glumcu i čoveku koji svih ovih godina prolazi našim gradom, pozorišnim scenama, bioskopskim salama i TV ekranima šireći oko sebe one renesansne vrednosti, gotovo nepostojeće u ovo naše suludo, primitivno i gramzivo vreme. Ta plemenitost i svetlost, pored činjenice da je ostao Jugosloven i građanin nepostojeće države, njegovoj skromnosti i gospodstvu dodaju još jednu finu nijansu koja ga čini renesansnim gospodarom.

Pre nekoliko dana, brojnim domaćim i inostranim priznanjima Cvele je dodao još jednu nagradu – na 9. Trebinju film festivalu uručen mu je Zlatni platan za izuzetan doprinos evromediteranskoj kinematografiji.

I mada se i pozorišnim ulogama upisao među velikane ovdašnjeg teatra, njegovu višedecenijsku karijeru ipak je obeležila filmska umetnost. Cvele je na veliko platno „stigao“ filmom „Hajduk“ Aleksandra Petkovića, s velikim uspehom prikazanim u Puli 1980, koji mu je doneo i „ulaznicu“ za saradnju s velikim Makom – pozvao ga je da u Stokholmu snimaju „Mister Montenegro“. Crvenim tepihom na Kroazeti, 1981. Cvele je prošao sa Makom, Borom Todorovićem, Erlandom Jozefsonom, a „Mister Montenegro“ je prikazan u glavnom takmičarskom programu.

Cvele je bio u glumačkim ekipama najvažnijih jugoslovenskih reditelja – Živojina Pavlovića, Slobodana Šijana, Gorana Paskaljevića, Stoleta Popova, Bahrudina Bate Čengića, Puriše Đorđevića, Gorana Markovića…, a sa Milošem Mišom Radivojevićem snimio je trilogiju „Buđenje iz mrtvih“, „Odbačen“ i „Kako su me ukrali Nemci“.

Nagradu Zlatni platan koju je dobio u Trebinju, kako je izjavio, Cvele je posvetio svojoj porodici. A sve što on danas jeste, zapravo je renesansna slika jedne porodice. Na njoj su njegov otac, divan lekar i profesor Stefan Cvetković koji je svojom plemenitošću zadužio naš grad, majka Milunka, brat Dejan, i naravno, njegova supruga, sjajna glumica Jelena Đokić sa kojom ima sina Luku, i ćerka Deana, iz njegovog prvog braka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari