Svetski dan autizma: Deset godina traže Nacionalni registar 1Foto: Pixabay / 5712495

Savez udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom je povodom obeležavanja Svetskog dana autizma ponovo pozvao donosioce odluka da se aktivno posvete uklanjanju mnogih barijera koje sprečavaju osobe iz autističnog spektra u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava, rekla je za portal Slobodna reč predsednica Upravnog odbora Saveza Vesna Petrović.

Kampanja za Nacionalni registar osoba sa invaliditetom traje poslednjih 10 godina, i još nas niko nije zvanično obavestio da je registar urađen, naglasila je Petrović. Pravnica Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Teodora Tomić za Slobodnu reč objašnjava da je, prema odredbama Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, organ odgovoran za formiranje i vođenje evidencije o licima sa invaliditetom, kao i evidencije dece sa smetnjama u razvoju, zapravo republički Institut za javno zdravlje – Dr Milan Jovanović Batut.

„Krajnji rok za formiranje registra bio je 1. januar 2020. godine i u zvaničnim podacima Instituta postoje informacije o tome da se vodi registar dece sa smetnjama u razvoju“, rekla je Tomić, ali i upozorila da se prilikom traženja informacija o broju dece sa smetnjama upisane u registar tokom 2020. godine, dobija se nerealna cifra.

„Udruženja roditelja dece sa autizmom su dobila informaciju o 65 dece, što je već na prvi pogled i bez dublje analize očigledno netačan podatak, ni približan stvarnom broju“, tvrdi Tomić, dok iz Saveza podsećaju da u Evropi trenutno živi oko pet miliona osoba iz autističnog spektra, „te da se uzimanjem ove prevalence autizma u obzir, sa sigurnošću može tvrditi da ih je u Srbiji nekoliko desetina hiljada“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.