Na Telegram grupi osvanuli spotovi koji targetiraju medije sa KiM (VIDEO) 1Foto: Printscreen/Cenzolovka/t.me/zeceviKiM

U grupi „Zečevi sa Kosova i Metohije“ na aplikaciji Telegram pojavila su se dva video snimka koja targetiraju više različitih medija sa severa Kosova.

Urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević prijavila je nove pretnje Odeljenju za visokotehnološki kriminal u Beogradu, ovog puta zbog kampanje koja je pokrenuta u pomenutoj Telegram grupi.

Pored portala KoSSev, targetiraju se i Kosovo online, TV Most, Radio Kosovska Mitrovica i Kontakt plus, kao i Udruženje novinara Srbije. Dakle, mediji različitih uređivačkih politika, među njima i oni koji su pod uticajem vlasti.

U video-spotu „zečeva” sa Telegrama prikazana je scena revolveraškog obračuna iz špageti vesterna „Dobar, loš, zao” sa Klintom Istvudom, u kome se, pre nego da se čuje pucanj, jasno vidi da su mediji sa svojim zaštitnim znacima postavljeni kao meta.

Uz pomenuti video objavljena je i kratka poruka „dva brata i Srbi sa KiM“.

U drugom spotu, TV most, Kontakt plus, Kosovo online i KoSSev prikazani su kao plaćenici čiji je jedini cilj da uzmu novac, pošto se u pozadini čuje pesma „Modelsica” koje kažu kako njihovoj „napaćenoj duši samo pare fale”.

Dodatno, uz video se navodi da „svi do jednog srpskog medija na severu KiM godinama prenose reklame NATO-a – KFOR-a“, kao i da je „poslednja u nizu NATO kampanje vezana za dezinformacije na internetu“.

„Mediji naslonjeni na Beograd, ali i na Prištinu na istom zadatku“, navodi se u objavi.

Kako se dodaje, „za svoj ‘trud'“ mediji „budu novačano nagrađeni“.

„Pre dve-tri nedelje počeli su sa ove stranice da targetiraju pojedine medije, standardnim optužbama da smo ’šiptarski mediji’, da branimo ’šiptarske teroriste’ i da nas kontroliše Zapad, NATO i Evropska unija”, kaže Lazarević, dodajući da su u nekim objavama krali video-snimke sa portala KoSSev bez logoa, jer su skraćivali format i stavljali svoj logo,  piše Cenzolovka.

Sredinom juna, inače, Lazarević je prijavila VJT-u pretnje koje je dobila nakon što je prenela tekst sa portala N1 o sukobu na severu Kosova. U fotografiji sa N1 vidi se mladić pod maskom koji ju je fizički ometao tokom izveštavanja sa demonstracija kada je medijskim ekipama bilo otežano da izveštavaju i kada su fizički napadani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari