Svi smo pobednici - Velika akcija pošumljavanja SBB Fondacije u Kragujevcu 1Foto: Zoran Mišić

U kragujevačkim Šumaricama danas je obavljena Velika akcija pošumljavanja SBB fondacije. Odziv Kragujevčana preko očekivanja, moral i dobro raspoloženje na visokom nivou. Čitave porodice sa decom, ljubimcima… svi opremljeni lopatama, ašovima, budačićima. Tu su i majce sa logom akcije i natpisom „Da šume bude više, da se lakše diše”.

Akciju ozelenjavanja Šumarica predvodi Saša Vasiljević, programer iz Kragujevca koji je i ranije imao iskustva sa pošumljavanjem i ozelenjavanjem površina.

– SBB je organizovao ovu akciju omogućivši da se jave organizaicije i pojedinci na konkurs za saćenje drveća a pomoglo je i moje prethodno iskustvo. Sada je akcija mnogo veća jer je na nekliko lokacija u Šumaricama predviđenja sadnja čak 800 stabala divljeg kestena i hrasta. Već su pripremljene rupe za sadnju i probaćemo da danas zasadimo 500 stabala, a ostalih 300 će narednih dana posaditi stručne sližbe Spome parka, popunjavajući njima šumu gde god ima potrebe, pojašnjava on.

Da je ovakva vrsta akcija bitna za kompleks Šumarica i sam grad, slaže se i Marijana Stanković, direktorka Spomen parka „Kragujevački oktobar”.

– Obzirom da je u pitanju više stotina sadnica koje ćemo pošumiti odjednom, jednoga dana će to biti ozbiljni šumski delovu Spome parka u Šumaricama i čitavog Kragujevca. Naša je i poslovna obaveza da svake godine pošumljavamo delove spomen kompleksa, tako da smo ovom donacijom SBB-a za ovu godinu završili ozbiljan posao i zaista bi se zahvalila donatorima, organizatorima poput Saše Vasiljevića ali i svim dobrovoljcima i volonterima koji su se odazvali današnjoj radnoj akciji na njihovom veliom trudu pošumljavanja Šumarica, zahvaljuje se ona.

Pošumljavanje Šumarica obavljeno je na više lokacija: prekoputa Spomenika streljanim đacima i profesorima, pored staze koja vodi ka Starom vojničkom groblju, na više mesta oko Slovačkog groblja i sa druge strane „Desankinog venca” gde se šuma već malo proredila. Po rečima Marijane Stanković cilj je da se ozelene i pošume površine koje vode ka gradskim naseljima, da se drvećem „zatvore” i parkovski oblikuju baš te površine.

– Danas smo u Kragujevcu, kao Fondacija sa našim partnerima iz Društva za proučavanje i zaštitu ptica Srbije, gradom Kragujevcom i Udruženjem „Mladen Karaman” 830 sadnica drveća koje sa ovog podneblja. To je uvek važno da naglasimo kao bitnu stvar za oporavak flore i faune naše zemlje, ističe ona naglasivši da su u pitanju hrast, divlji kesten i beli jasen, ističe Jovana Lukić, direktor SBB fondacije, ispred inicijatora i pokretača čitave akcije pošumljavanja.

Kragujevac je samo jedna od lokacija, obzirom da je SBB fondacija organizovala konkurs gde su se prijavljivale ne samo lokalne samouprave već i udruženja građana i pojedinci, svi oni koji su mogli da obezbede mehanizaciju i prostor gde će se saditi.

– Do kraja ove velike akcije pošumljavanja ćemo posaditi oko 13.000 stabala. Jasno je zbog čega je to važno – svima nama je neophodan kiseonik. Potvrda za ovo što radimo je upravo došla i iz Glazgova sa COP-a 26 da mora da se zaustavi nelegalna seča šuma i d amora da se radi na daljem pošumljavanju ali i edukaciji o zaštiti životne sredine, kaže ona.

Po njenim rečima razvijene zemlje u svetu su izdvojile 20 milijardi evra kako bi se preokrenuo negativan trend seče šuma i postigne nivo pošumljenosti od 40 posto teritorije pod šumom što je evropski prosek dok je sada kod nas oko 30 procenata.

Velika akcija pošumljavanja SBB-a obuhvata pošumljavanje u čitavoj Srbiji. Već je sprovedena u Beogradu i Kragujevcu a sadiće se po rečima Jovane Lukić i u: Kljajićevu, Bačkoj Topoli, Kikindi, Zrenjaninu, Boru, Pirotu, Nišu, Viminacijumu…, ukupno na 16 lokacija.

Kako zaključuje Jovana Lukić, simbolično na konkursu SBB fondacije pobedila su neka udruženja koja su dobila sadnice ali smo ukupno – pobednici svi mi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari