"Svirepi zločini bugarskog okupatora": Održan komemorativni skup kraj Spomen-kosturnice na Šapranačkom groblju u Vranju 1Foto: vranje.org.rs

Komemorativnim skupom ispred Spomen-kosturnice na Šapranačkom groblju odata je pošta ratnicima iz Vranja i okoline, poginulim u Velikom ratu.

Čestitajući praznik građanima Vranja, predsednica Gradskog odbora „Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918.“, Olivera Đorđević, rekla je da „ovi dani služe da se podsetimo da su sve žrtve bitne, da svaka kap prolivene krvi mora da bude poštovana“.

„Veliki rat je u svetskim okvirima po prvi put, a posebno u književnosti, označen kao jedna velika klanica. Nema kuće iz koje neko nije ostavio kosti i stradao u Prvom svetskom ratu“, istakla je Đorđević.

"Svirepi zločini bugarskog okupatora": Održan komemorativni skup kraj Spomen-kosturnice na Šapranačkom groblju u Vranju 2
Foto: vranje.org.rs

Govoreći o herojskoj borbi našeg naroda za oslobođenje od okupatora, gradonačelnik Slobodan Milenković rekao je da je ovo prilika da se podsetimo naše slavne istorije.

„Bugari su okupirali Vranje 16. oktobra 1915. godine i naš grad bio je u sastavu bugarske Moravske vojno-inspekcione oblasti. Stanovništvo ovog kraja bilo je pod neprekidnom represijom bugarskog okupatora, izloženo svirepim zločinama. Nakon sukoba kod Vrtogoša i Dubnice, jedinice Sedmog pešadijskog puka Dunavske divizije, pod komandom potpukovnika Dušana Simovića, 4. oktobra 1918. godine, ušle su u Vranje i dočekana je sloboda“, rekao je Milenković.

Dodao je da, zbog svega toga, a „u amanet našim potomcima“, svaki pojedinac mora dati svoj maksimalan doprinos jačanju Srbije, „jer svoja zemlja se voli i čuva srcem“.

"Svirepi zločini bugarskog okupatora": Održan komemorativni skup kraj Spomen-kosturnice na Šapranačkom groblju u Vranju 3
Foto: vranje.org.rs

„Naša je obaveza da nikada ne zaboravimo junaštvo naših predaka i da nam njihova hrabrost uvek bude motiv i podsticaj da svoju Srbiju čuvamo u miru i konstantno razvijamo“, istakao je gradonačelnik.

Vence su položili gradonačelnik Milenković sa saradnicima, potpukovnik Miodrag Mladenović sa saradnicima, u ime Četvrte brigade Kopnene vojske, narodni poslanik Dragan Nikolić, načelnik Pčinjskog upravnog okruga Srećko Pejković, predsednik gradske opštine Vranjska Banja Dragan Sentić, načelnik Policijske uprave Vranje Saša Nedeljković sa saradnicima, predstavnici BIA-e, udruženja građana i delegacije škola.

Pomen poginulima služio je episkop bihaćko-petrovački Sergije sa sveštenstvom Eparhije vranjske.

U programu su nastupili glumac vranjskog teatra, Marko Petričević, i učenici Osnovne škole „1. maj“ iz Vrtogoša kod Vranja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari