Predstavnici UN u Vranju: Veoma je važno da razgovaramo o položaju izbeglih lica 1Foto: vranje.org.rs

Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija (UN) i Sufijan Ađali, šef predstavništva UNHCR za Srbiju, posetili su Vranje i tom prilikom razgovarali sa čelnicima grada o položaju izbeglih lica i realizovanim projektima u Pčinjskom okrugu, kao i planiranim aktivnostima u narednom periodu.

Stalna koordinatorka UN interesovala se za položaj izbeglih lica i naglasila da „Srbija može da bude model za druge zemlje po zbrinjavaju izbeglih lica“.

„Veoma je važno da razgovaramo o položaju izbeglih lica, poboljšavanju uslova njihovog života, ali i mogućnostima da oni ostanu u Srbiji“, istakla je Žakob.

Ona je bila zainteresovana i za projekte koji se realizuju kako bi se pospešio ekonomski razvoj Pčinjskog okruga i izrazila spremnost za pruženje pomoći.

Gradonačelnik Milenković rekao je da je „posebno ponosan na članstvo Grada Vranja u UNESCO mreži kreativnih gradova u oblasti muzike od 2019. godine“.

Predstavnici UN u Vranju: Veoma je važno da razgovaramo o položaju izbeglih lica 2
Foto: vranje.org.rs

„Zahvaljujući saradnji sa UN sprovedeni su projekti koji su za rezultat imali izgradnju infrastrukture, izradu planske i tehničke dokumentacije, Strategije razvoja od 2006. do 2010. godine, kontinuirano unapređenje rada lokalne administracije i pružanje pomoći ugroženim kategorijama stanovništva“, istakao je Milenković.

Kako je naglasio, realizovano je „više od 80 projekata koje je sprovodila Kancelarija UN za projektne usluge (UNOPS)“.

„Preko UNHCR-a, Grad Vranje, uz podršku partnera, brine o 74 lica koja se nalaze u Centru za azil u Vranju, deca izbeglih lica idu u školu, a lokalna samouprava čini sve da omogući njihovu inkluziju“, kazao je gradonačelnik.

Osim gostiju iz UN i gradonačelnika Milenkovića, sastanku je prisustvovala i njegova zamenica, Zorica Jović, kao i članica Gradskog veća za socijalna pitanja i lokalnu samoupravu, Danijela Milosavljević, i predstavnici Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Vranja.

Nakon održanog sastanka, stalna koordinatorka UN sa saradnicima posetila je Centar za azil u Vranju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari