Valjalo bi zapamtiti ime Mileta Bošković, mladića iz Pavinog Polja. Učenik devetog razreda osnovne škole, koji ima nepogrešiv osjećaj za šut sa košarkaškom loptom. Ziceri, distance, pozicije sa kojih se postižu trojke, slobodna bacanja, za njega su mala šala. Mala šala je za njega i ujak Radoman. Na košu ispred kuće, ujak ne može postići ni poena protiv svog sestrića.

 E, sad, to bi moglo biti i čudno, gledajući ovako sa strane, ali kad se uzme u obzir da je Mileta član pionirske reprezentacije Crne Gore, da se za njega interesuju pojedini klubovi u Italiji, da je nedavno igrao u ekipi Barselone na jednom turniru u Dubaiju, onda za Radomana nije bruka što katastrofalno gubi od sestrića.

Razgovarajući sa ovim mladim košarkašem, molili smo ga da pusti ujaka makar jedan koš da postigne.

– Volim ja ujka. Mnogo ga volim. On me i podstakao da počnem da se bavim košarkom, ali čim počnemo da igramo, u meni proradi takmičarski duh, uginje ramenima Mileta. I ozbiljan je. Jer, prije dvije godine, kaže, imao je snažnu podršku svog ujaka da se upiše u bjelopoljski košarkaški klub „Centar“, gdje i sada igra – centra i postiže, u prosjeku, po petnaest poena na utakmici.

Miletino selo udaljeno je od grada tridesetak kilometara, ali na treninge stiže uredno.

– Tata upali automobil i povede me, veli Mileta. Priča kako mu je u Dubaiju boravak od osam dana, plus onih šest u Barseloni, bio nezaboravan i kako je bilo lijepo igrati u dresu Barselone. Priča kako je taj turnir bio veliko iskustvo za njega. I volio bi, kaže, da bude kao njegov košarkaški uzor Nikola Vučević.

– Volio bih i ja, kao Nikola, da zaigram u NBA. Uostalom, to je san svakog ko se bavi košarkom. No, dugačak je to put i moj san je za sada da dobijem angažman u Italiji, koji bi mogao da se ostvari za koju godinu, kaže Mileta.

Mogao je taj san ovom mladom košarkašu da se ostvari još prošle godine. Za Miletu Boškovića i njegovog klupskog druga Marka Kljajevića bio je zainteresovan italijanski košarkaški klub Pistoja, u kojem je igrao i Kobi Brajant. Mogli su u ovom italijanskom klubu nastaviti košarkašku karijeru Mileta i Marko, nego direktor „Centra“ nije htio da ih pusti tek tako.

– Nijesmo mogli da raskinemo ugovor, uginje ramenima Mileta.

Ali, dobri su to košarkaši i biće za njih prilike. Do novog poziva koji se očekuje iz Italije, Mileta razmišlja o školi. Jer, odličan je Mileta đak i logično je da i u tom pravcu razmišlja.

– Svoju budućnost vidim na parketu, sa košarkaškom loptom. Ipak, ni školu ne mogu da zanemarim. Ako ostanem u klubu za koji sada igram, dogodine ću upisati srednju školu u Bijelom Polju, kaže Mileta.

Ako se ovaj talentovani momak dogodine upiše u Srednju stručnu školu u Bijelom Polju, tu bi mogao da se sretne sa svojim ujakom koji predaje književnost.

Možda bi to bilo šansa da ujak, sada u ulozi profesora, ipak postigne koji koš protiv jednog vrsnog košarkaša. A za desetak godina, mogao bi da se hvali kako je svojevremeno postizao koševe protiv Milete Boškovića, NBA košarkaša, u partiji jedan na jedan.

Prijem kod predsjednika opštine

Nakon što je crnogorska pionirska reprezentacija ljetos osvojila prvo mjesto na turniru ,,U14 Slovenijabol“ u Sloveniji, predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić razgovarao je sa reprezentativcima Miletom Boškovićem i Markom Kljajevićem. „Nakon Drobnjaka, Pekovića i braće Šehović, sada imamo i ova dva perspektivna košarkaša – Boškovića i Kljajevića, kojima ćemo, kao i ostalim perspektivnim sportistima u Bijelom Polju, uvijek davati podršku“, rekao je Žurić.

Mladi košarkaši Bošković i Kljajević su ispričali da su pripreme za ovo prvenstvo bile naporne, ali da se isplatilo. „Zadovoljstvo je biti član nacionalnog tima i dati podršku ovako velikom uspjehu. Činjenica da smo na ovom turniru porazili evropsku velesilu u košarci Španiju, dovoljno govori s kakvom smo ozbiljnošću pristupili takmičenju. Trudićemo se da i ubuduće postižemo najbolje rezultate“, poručili su mladi košarkaši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari