SZO: U Evropi prvi put više od 100.000 zaraženih u 24 časa 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je da je ponovo zabeležen najveći ikad jednodnevni porast globalnih slučajeva korona virusa, a reč je o 350.766 novih slučajeva za 24 časa, prenosi Al Jazeera Balkans.

Samo u Evropi broj novih slučajeva prvi put od početka pandemije premašio je 100.000, piše Al Jazeera Balkans.

U svetu je zaraženo više od 36 miliona a od posledica bolesti preminulo je preko milion ljudi, navodi Reuters.

Italija je zabeležila veliki porast broja zaraženih korona virusom u petak, sa novih 5.372 slučaja, to je najviše još od kraja marta.

U četvrtak je bilo 4.458 zaraženih, a s današnjim brojem Italija se približava rekordu od 6.557 zaraženih  koji je zabeležen 21. marta.

Ukupno je u toj zemlji zaraženo 343.700 ljudi. Umrlo je još 28 ljudi, što je ukupno 36.111 preminulih, pokazuju podaci italijanske civilne zaštite.

Sve do prošle nedelje činilo se da Italija bolje od drugih evropskih zemalja kontroliše širenje korona virusa i potencijalni drugi talas zaraze, prenosi Hina. Do 1. oktobra broj dnevnih zaraza bio je ispod 2.000.

Vlada je u sredu objavila nove mere, uvela je obavezno nošenje maski na otvorenom i produžila vanredno stanje u zemlji do 31. januara.

„Dodatna ograničenja moguća su na lokalnom nivou „gde bude potrebno“, ali neće biti novog nacionalnog zaključavanja“, rekla je zamenica ministra zdravstva Sandra Zampa za portal Affaritaliani.it.

Italijanski zdravstveni sistem je sada puno manje opterećen nego u martu kada se Italija borila s nestašicom bolničkih kreveta, respiratora i maski.

Alarm u Portugalu i Holandiji

Portugal i Holandija u petak su zabeležili rekordne brojeve novoobolelih od korona virusa, a portugalski predsednik pozvao je građane da „dobro razmisle“ o velikim porodičnim okupljanjima za Božić.

Portugal je u petak prijavio najveći broj novoobolelih od korona virusa u jednom danu u zadnjih šest meseci, od kojih su se dve trećine zarazile na porodičnim skupovima.

Službeni podaci objavljeni u petak pokazuju da je ta zemlja od 10 miliona stanovnika imala u 24 časa čak 1.394 potvrđena slučaja zaraze korona virusom, što je najviše od 10. aprila kada ih je bilo 1.516.

Holandija je prijavila gotovo 6.000 novozaraženih u jednom danu, objavio je u petak Državni institut za javno zdravstvo i okolinu (RIVM).

U proteklih sedam dana prijavljeno je oko 34.000 novoobolelih, uz nagli porast broja pacijenata kojima je potrebno bolničko lečenje i intenzivna njega.

Premijer Mark Rut veoma je zabrinut zbog tih brojeva: „Mi smo među tri najteže pogođene zemlje u Evropi, gori smo i od Amerike“. Ne iznoseći konkretan plan, rekao je da ne isključuje drastične mere ako se stanje ne popravi u naredna 72 časa.

Lokalni karantin

Suočene s rastućom epidemijom korona virusa, brojne evropske države uvode lokalni karantin i druga ograničenja te su prisiljene povećati bolničke kapacitete zbog velikog prilieva zaraženih.

Engleska svakodnevno beleži 45.000 novih slučajeva zaraze, pokazala je nova studija o rasprostranjenosti korona virusa u tom delu Velike Britanije.

Britanski premijer Boris Džonson pokušava zaustaviti drugi talas zaraze korona virusa lokalnim restriktivnim merama, međutim nova studija pokazuje kako je broj novozaraženih dnevno daleko iznad 17.540, koliko ih je službeno bilo u četvrtak u Engleskoj.

Istraživanje londonskog Imperijal Koledža i Ipsos MORI-ja pokazalo je da je jedna od 170 osoba u Engleskoj imala virus između 18. septembra i 5. oktobra, što znači da je 45.000 novih zaraza dnevno.

Pokazalo se i da je broj novozaraženih među starijima od 65 narastao osam puta u poređenju s prošlim izveštajem za razdoblje između 20. augusta i 8. septembra, prenosi Hina.

Virus je ponovno ušao u kraljevsku porodicu – zaražena je Sofi, supruga princa Edvarda, najmlađeg sina kraljice Elizabete.

U martu je pozitivan bio i princ Čarls.

Rekordan broj novozaraženih

Dan nakon što je niz evropskih država zabeležio rekordne brojeve novozaraženih, oni su u petak ponovo dosegli vrhunac u Rusiji, Poljskoj, Ukrajini, Bugarskoj, Slovačkoj i Češkoj, a proporcionalno raste i broj mrtvih.

Ukrajina je objavila kako će zbog rasta broja slučajeva morati otvoriti još bolnica za prihvat svih pacijenata zaraženih korona virusom.

Na drugoj strani Evrope, Vlada Španije je uvela 15 dana dugo vanredno stanje u prestolnici Madridu, nakon što je regionalni sud odbacio delimično zatvaranje grada uvedeno pre sedam dana.

Tako će u Madridu i devet okolnih gradova na snagu stupiti restrikcije kretanja.

Vlasti Švajcarske, koja je u petak takođe zabeležila rekordan broj novozaražanih, stavile su nemačke gradove Berlin i Hamburg na crvenu listu, kao i austrijske provincije Gradišće i Salzburg, te italijanske regije Kampaniju, Sardiniju i Veneto.

Na listu su stavljene i Kanada, Gruzija, Iran, Jordan, Rusija, Slovačka i Tunis.

Slovačka je prijavila rekordan broj zaraženih korona virusom, zbog čega je Vlada pozvala u pomoć stotine vojnika, koji će biti ispomoć zdravstvenim radnicima, te je upozorila na strože mere u javnom životu.

Slovačka je do sada izbegavala sveopštii karantin, no propisala je nošenje maski u zatvorenim prostorima kao obaveznu meru, ograničila broj kupaca u prodavnicama, te je naredila restoranima i kafićima da se zatvore u 22 časa.

Takođe je ograničila broj učesnika na sportskim i javnim događajima.

Drugi talas epidemije

„Ovo što trenutno vidimo u Evropi je drugi talas epidemije“, istakao je austrijski kancelar Sebastian Kurc.

Kurc je danas posle podne na Valcerbergu s premijerom susedne nemačke pokrajine Bavarske Markusom Soderom razgovarao i o aktuelnoj situaciji usled pandemije korona virusa.

Konstatovali su da broj novozaraženih u Bavarskoj i Austriji raste, ali da je u mnogim drugim zemljama, kao što je Španija, stanje daleko dramatičnije.

Kurc i Soder su istakli da bi zatvaranje granica samo otežalo već tešku ekonomsku situaciju.

Zbog toga, naglasili su, treba po svaku cenu to sprečiti. Ocenili su da će trebati još mnogo vremena za vraćanje na staru normalnost.

„Virus moramo shvatiti ozbiljno“, upozorio je Kurc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari