Talibani su proglasili predaju u dolini Svat, jednom od svojih glavnih uporišta, navodi se u saopštenju talibana objavljenom na jednom od njihovih divljih radio stanica nakon što su se pojavili navodi da su talibanskog vođu Maulana Fazlulaha opkolili pakistanski vojnici i tvrdnji da je on zapravo već uhapšen.

Ukoliko navodi o predaji talibana budu potvrđeni, to će biti ozbiljan udarac za talibansko rukovodstvo u Pakistanu, koje je već poljuljano, pošto je talibanski lider Bajtulah Mehsud prošlog meseca ubijen u američkom napadu na severu Viziristana u blizini avganistanske granice. Od tada se među istaknutim talibanima vodi krvava borba oko toga ko će naslediti Mehsuda, a jedan broj visokih vojnih komandanata je ubijen ili zarobljen, uključujući i pet vrhovnih komandanata u dolini Svat prošle nedelje. Među njima se našao i Muslim Kan, zamenik i portparol Fazlulaha koji je uhvaćen tokom „mirovnih pregovora“ s pakistanskom vojskom.

Izvori bliski pakistanskim bezbednosnim snagama saopštili su nakon što su se pojavile glasine o hapšenju Fazlulaha da je talibanski lider već u pritvoru, ai da će to biti zvanično objavljeno tek tokom ove nedelje. Oni su dodali da je talibanski lider uhapšen u oblasti Gat Pjokar, ali je to još uvek nepotvrđena informacija. Prethodno je Ovajs Gani, guverner Severozapadne pogranične provincije, potvrdio da je Fazlulah pod opsadom i da je njegovo hapšenje „blizu“. Vesti o hapšenju talibanskog lidera o predaji njegovih ljudi digle su prašinu u Svatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari