Zapad indirektno finansira pobunjeništvo u Avganistanu zahvaljujući sistemu kontroverznih isplata talibanskim komandantima kako bi omogućili konvojima s vojnim potrepštinama da stignu do baza NATO na jugu zemlje, navodi se iz poverljivih izvora.

Ugovori o snabdevanju britanskih baza i drugih zapadnih snaga sa gorivom i vojnom opremom u nadležnosti su multinacionalnih kompanija, dok se pošiljke dopremaju uz pomoćlokalnih kompanija. Konvoji sa opremom prolaze i te kako opasne puteve južno od prestonice Kabula uz zaštitu naoružanih ljudi iz avganistanskih bezbednosnih kompanija.

Poverljivi izvori navode da se svota od najma konvoja za koje se izdvaja više miliona funti, uključujući i novac britanskih poreskih obveznika daje talibanima. Postojanje kontroverznih isplata potvrdilo je i nekoliko vlasnika kompanija za iznajmljivanje kamiona, bezbednosnih firmi i uvoznika goriva. Niko, međutim, nije želeo da bude imenovan jer bi tako rizikovali svoj posao i sopstvene živote.

„Procenjujemo da približno 25 odsto novca koji ide u džep talibana izdavajamo za bezbedan prenos goriva“, kaže jedan izvoznik goriva. Vlasnik druge kompanije koja snadbeva zapadne vojne baze kaže da gotovo četvrtina vrednosti kamionskog tereta ode na isplate talibanskih komandanata. Primera radi, potrebe samo jedne, glavne britanske baze Kampa bastion u provinciji Helmand iznose više od milion litara dizela i goriva za avijaciju nedeljno. Treba spomenuti i da u Avganistanu deluje više od 70.000 stranih vojnika za koje je neophodno uvoziti hranu i vojnu opremu. Osim morskim putem, tovar se prevozi i kopnenim kanalima preko Pakistana i oblasti u Avganistanu koje kontrolišu talibani. Vlasnik jedne bezbednosne kompanije objašnjava da se veliki broj bezbednosnih agencija utrkuju koja će dobiti posao prevoza tereta dužglavne rute na jugu Kabula. Nije ni čudo ako se ima u vidu da samo jedan kamion nosi teret vredan 1.000 dolara, a konvoji obično podrazumevaju 40-50 kamiona ponekad čak i 100.

Na pitanje da li i njegova kompanija isplaćuje novac talibanskim komandantima kako bi im ovi omogućili nesmetan prolaz, izvor odgovara: „Svi su gladni i treba im hrana. Oni napadaju konvoje jer nemaju posao. Na ovaj način lako dolaze do novca a zauzvrat mi imamo korist“. Prema rečima ovog izvora, do pre 14 meseci bezbednosne kompanije bile u stanju da zaštite konvoje bez novčane nadokande. Međutim, od tada napadi su postali isuviše velika pretnja tako da su novčane nadoknade jedini način da se obezbedi prolaz kod grupa koje kontrolišu glavne puteve. U junu je konvoj od 50 vozila poptuno uništen u napadu kod Kandahara, a sedmorici vozača odsečene su glave i ostavljene pokraj puta.

Poverljivi izvori navode da nisu samo talibani ti koji imaju korist od ovakve vrste trgovine. Na dobitku su i policajci, vladini zvaničnici i kradljivci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari