Tanja Ignjatović: I posle velikog broja žrtava nasilja nad ženama, nadležni ne reaguju 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Ono što najviše uznemirava javnost kada je reč o slučajevima nasilja nad ženama, je to što i posle velikog broja žrtava nadležni i dalje ne reaguju, rekla je za N1 Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra.

„Kada to kažem mislim na predstavnike vlade i ministarstava i sve druge organe koji su nadležni od onog trenutka kada se prijavi nasilje i kada treba napraviti mere zaštite. Ni iz jednog ubistva do sada sistem ništa nije naučio. Ovakve će se stvari na žalost ponavljati, jer nemamo ni jednu sistemsku meru koja doprinosi tome da se nešto promeni, ili spreči ono što se u napred moglo znati“, istakla je Tanja Ignjatović u emisiji Dan uživo.

Samo u toku prošle godine u Srbiji je registrovano 28 femicida.

„Država je i prošle godine pokazala da ima dramatičnu nebrigu prema životima svojih građana. U prvoj polovini prošle godine bilo je 19 ubijenih žena, pa su nam se desila masovna ubistva i posle toga je premijerka izašla i rekla da sistem nije zakazao. Posle toga su usledili protesti, a država nije preduzela ni jednu suštinsku meru, ne doprinosti prevenciji, rešenju, niti uopšte vidimo odgovornost bilo koga u sistemu“, objašnjava Ignjatović.

Ona je rekla da „državu nije briga“ i da je „vlada „apsolutno neodgovorna“.

„Od 2016. godine i usvajanja Zakona o sprečavanju nasilja ništa nije urađeno. Mi imamo ministarku pravde koja smatra da bi uvođenje krivičnog dela femicid bilo diskriminišuće u odnosu na muškarce, što je nedopustivo. I vi onda možete da sumnjate u njihova znanja ili o nemanju elementarne zabrinutosti za građane“, rekla je Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra.

Ona je istakla i da u Srbiji nedostaje preventivni rad i obuka stručnjaka o tome koja su to nasilja koja mogu da se završe teškim povređivanjem ili ubistvom.

Aktivistička grupa “Žene za promenu” organizovala je danas u Novom Sadu akciju povodom dvostrukog femicida koji se dogodio u nedelju, 18. februara u selu Rakovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari