Tanja iz Zrenjanina je prva generacija žena koje su služile vojni rok: "Kad zagusti svi žele da ih spasava sposoban i obučen vojnik" 1Foto:M.P./Danas

Zrenjaninka Tanja je rezervni vojni starešina i služila je vojsku 1983. godine, što je i dalje retkost među ženama. Ipak, to nije jedini kuriozitet, jer čitava njena karijera zapravo je vezana za odbranu zemlje i vojsku.

Tanja Dulović je rezervni kapetan artiljerije, specijalista kriznog menadžmenta, profesorka narodne odbrane i predsednica Organizacije rezernih vojnih starešina u Zrenjaninu.

Svojevremeno je gospođa Dulović bila načelnica na čelu Srednjobanatskog okruga, a takođe, godinama uspešno rukovodi Studentskim domom u Zrenjaninu.

Voli da kaže da se kod nas o vojsci razmišlja tek kad zagusti.

„Obično pitanja odbrane, bezbednosti i vanrednih situacija u našem društvu nisu u prvom planu, sve dok ne zagusti, a tada svaki građanin želi da ga spasava sposoban, obučen, opremljen i odgovoran vojnik, policajac ili vatrogasac“, navodi ona za Danas.

O tome šta ju je odvelo u vojsku i kako je izgledalo služenje u JNA kaže da rado govori mlađim generacijama, posebno ovoj deci što ne znaju za vojni rok.

„Htela sam da studiram odbranu pa sam odabrala da prvo služim vojsku i to je bio put da stignem i do tih studija. Te 1983. godine prvi put je uvedeno da žene mogu dobrovoljno da se prijave za služenje vojnog roka i taj eksperiment je trajao pet godina, Ja sam se odmah prijavila i bila sam u prvoj generaciji žena u Školi rezervnih oficira artiljerije u Zadru. Šest meseci ja trajalo služenje vojnog roka za rezervne oficire a tri meseca za žene vojnike. Ono što mi je ostalo u sećanju, a što spominjemo kao benefit kad pričamo o vraćanju vojnog roka, to je drugarstvo, prijateljstvo koje traje godinama. I sad sam, zahvaljujući društvenim mrežama, povezana sa bivšim koleginicama“, otkriva Tanja.

Kaže i da se seća stalnog treninga u vojsci i da su to za nju lepe uspomene.

„Pamtim da sam posle nekoliko nedelja bila fizički spremnija, jer imaš svakodnevno vežbe, od gimnastike od vojničkih veština koje su sve oslonjene na fizičku spremu. Pamtim tu brigu o nama jer smo bili prva generacija žena na obuci i pratili su nas i testirali da bi videli da li će vojni rok biit obavezan“, priča Tanja Dulović.

Priseća se da je sa koleginicama iz vojske bila raspoređena na staž u jedinice vojske i onda je u Karlovcu komandovala muškarcima.

„Izvodile smo obuku, bile smo komandiri odeljenja, u međuvremenu su nam stizali činovi, prvo smo bile razvodnici, pa desetari, pa mlađi vodnici i na kraju, kada smo završile školu rezervnih oficira, proizvedene smo prvo u vodnika i posle u potporučnike“, objašnjava tanja Dulović.

Dodaje da joj je služenje vojske pomoglo da na četvrtoj godini fakulteta ne mora da ide na vojno-stručnu nastavu i stažiranje. Ta iskustva, pre svega organizacija i disciplina, planiranje i strategija koji dolaze sa učenjem vojničkih veština, su joj pomogla i kada je bila načelnica okruga u postupanju u vanrednim situacijama, pre svega kod poplava koje su pogađale Banat.

„Pošto sam bila rezervni oficir, imala sam ratni raspored u ratnim jedinicama, to su takozvani rezervisti koji su išli na vežbe. Bila sam na tom rasporedu sve dok nisam počela da rađam decu“, objašnjava Tanja, koja je jedna od pokretača obnavljanja rada Organizacije rezervnih vojnih starešina u Zrenjaninu 2014. godine.

„Bilo je to u vreme kada se Garnizon vratio u Zrenjanin, pa smo aktivirali organizaciju i bio mi je cilj da animiram mlade ljude, koji su završili kurseve rezervnih oficira da znaju da imaju svoju strukovnu organizaciju“, objašnjava Tanja Dulovič.

A, na pitanje šta interesuje omladinu i srednjoškolce kojima drži fakutativnu nastavu o odbrani, kaže da su učenici zainteresovani za ove teme i da pitaju kako je u drugim zemljama organizovano služenje vojske.

„Pitaju kako je u vojsci kada se služi dobrovoljni rok, interesuje ih praktičan deo vezan za vanredne situacije. Nama je cilj da oni shvate da su kao mladi oni ti koji treba da pomažu drugima i da ne treba da beže od znanja i veština“, poručuje Tanja Dulović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari