Televizija Kopernikus predstavila elaborat REM-u: Veselo i edukativno, ali uz poštovanje standarda 1Foto: Katarina Živanović/Danas

Direktor Kopernikusa Vladan Mitić izneo je elaborat u ime KCN TV, ističući da su na tržištu Srbije duže od 20 godina, i da je zadatak televizije da bude zabavna i edukativna.

– Dakle, veselo i edukativno, ali uz poštovanje standarda. Ponosni smo na to što našu televiziju može da gleda cela porodica, i da nikog ne bude sramota, da uzima daljinski i prebacuje kanal. U istom momentu može da ga gleda i baka i unuče – ukazao je Mitić.

On je dodao da je plan televizije u budućnosti veće angažovanje domaće produkcije, prvenstveno kroz podršku mladim autorima iz nezavisnih produkcija.

Pavel Stančev, generalni direktor TV2 Grupe i TV2 Srbija, predstavio je ciljeve buduće televizije, navodeći da grupa ove godine slavi 25 godina postojanja i da je prva privatna televizija u Mađarskoj.

– Kako smo rasli iz godine u godinu, tako se rodila ideja da se širimo internacionalno. Uzbuđeni smo što ćemo se pojaviti i u Srbiji – istakao je.

Na pitanje predsednice Saveta REM-a Olivere Zekić, koja se pojavila na predstavljanju elaborata TV2, da li će poslovati u Srbiji ako ne dobiju nacionalnu frekvenciju, odgovor je bio odrečan.

– Naš cilj je nacionalna frekvencija, iako imamo više kablovskih kanala u Mađarskoj. Ali, prvo smo krenuli sa nacionalnim kanalom. Isto tako je bilo i u Sloveniji – rekao je Stančev.

On je dodao da će, ukoliko dobiju frekvenciju, u televiziju u Srbiji uložiti 40 miliona evra i zaposliti oko 250 ljudi. Što se tiče programa, zadovoljiće sve segmente koji su zahtevani konkursom, imaće sve vrste programa koje će realizovati sa ovdašnjom i internacionalnom produkcijom.

– Ovde smo da budemo Srbi, a ne Mađari – poručio je Stančev, dodajući da će se program kreirati za Srbiju sa srpskim profesionalcima.

Za svakog podnosioca prijave predviđeno je po pola sata. Predstavnici medijskih kuća imaju po 15 minuta za svoju prezentaciju, a članovi Saveta REM-a toliko vremena za postavljanje pitanja u skladu sa utvrđenim i objavljenim kriterijumima za izdavanje dozvola.

Pravilnikom koji je REM doneo 2014. godine propisano je da su obavezni informativni, dečji, naučno-obrazovni, dokumentarni i kulturno-umetnički sadržaji kao minimum programskih uslova. Međutim, izveštaj REM-a iz 2020. godine pokazao je da kulturno-umetnički program u potpunosti izostaje na svim komercijalnim televizijama koje imaju nacionalnu frekvenciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari