Temerin i okolina guše se zbog požara na deponiji: "Ovo je vanredna situacija" 1foto: Nemanja Obradović

Već danima se meštani Temerina i okolnih mesta guše u dimu, zbog požara na deponiji. Kako kažu, adekvatne reakcije nadležnih nije bilo, dok su pojedine porodice koje žive u kućama koje se nalaze na nešto manje od pola kilometra, primorane da se isele sa tog mesta.

Požar na deponiji traje od srede, zbog čega građani i inicijative za zaštitu životne sredine traže proglašenje vanrednog stanja u toj opštini. Takođe, donošenje smeća na zapaljenu deponiju je obustavljeno, a otpad se preusmerava ka Novom Sadu, Srbobranu i drugim deponijama u blizini.

„Deponija gori od srede, a nadležni ne reaguju na način na koji bi trebalo da reaguju. Zasedao je lokalni štab za vanredne situacije gde su konstatovali da požar ne može da su ugasi vodom već zemljom, ali nemaju potrebnu mehanizaciju pa nisu izašli na teren. U ovoj situaciji ceo grad se guši“, kaže za Danas ekološki aktivista iz Temerina Nemanja Obradović.

Od toga kako duvaju vetrovi, zavisi i koje će naselje da „nastrada“, tako da je udar kako na Temerin, tako i na Jarak, Sirig, Telep. Kažu nam da je situacija ozbiljna i zahtevaju da nadležni reaguju, i proglase vanredno situaciju u gradu, kako bi relocirali sredstva i obezbedili potrebnu mehanizaciju, kako bi se požar ugasio i život vratio u normalu.

„Moraju sada da reše taj problem, jer ako gori, goreće nedeljama, a situacija može postajati jedino sve gora i gora, neće biti bolja sama od sebe“, dodao je aktivista.

„Štab za vanredne situacije opštine Temerin sastao se i doneo zaključak kojim je JKP „Temerin“ angažovalo svu potrebnu mehanizaciju i ljudstvo kako bi požar u što kraćem roku bio zaustavljen, s obzirom na to da je gašnje požara vodom nemoguće, te će morati biti gašen zemljom“, oglasio se na društvenoj mreži Facebook predsednik opštine Temerin Milan Zec.

Štab je takođe odlučio da se smeće više ne donosi na zapaljenu deponiju, a građani poručuju da je izuzev toga, potrebno uložiti i druge napore kako bi se situacija držala pod kontrolom, što za sada, kako tvrde nije tako.

Kažu da je situacija trenutno van kontrole, i da su ugroženi i ljudi koji žive na salašu u blizini, koji se guše kada vetar „okrene u njihovom pravcu“, zbog čega su se sa tog mesta privremeno odselili.

„Moraju da proglase vanrednu situaciju i da obaveste ljude da ostanu kod kuće dok se ovo događa, kao i da nose maske kada izlaze napolje, jer je udisanje ovog dima veoma opasno. Ne treba otvarati prozor, jer su u vazduhu izuzetno opasne materije“, poručuje Obradović.

Ne zna se šta je uzrok požara. Nakon apela da se građani evakuišu iz ugroženih područja, jeste pristupljeno pronalasku rešenja, koje je, kako kažu, rezultiralo pronalaskom neadekvatnog smeštaja, zbog čega su pojedinci bili prinuđeni da sami nađu svoj smeštaj.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari