Tendencioznim informacijama narušava se ugled Vlade 1Foto: N1

U skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima Ministarstvo finansija oštro demantuje informaciju koju je Danas objavio 22. februara 2018. u članku „Lice sa Interpolove poternice dobilo posao od države“.

Naime, tvrdnja u tekstu da je „Ministarstvo finansija dodelilo ugovor vredan malo više od milion evra grupi ponuđača među kojima se nalazila i kompanija kontroverznog rumunskog biznismena“ je potpuno netačna. Istinita informacija je zapravo potpuno suprotna. Naime, ugovor je dodeljen potpuno drugoj grupi ponuđača u odnosu na onu koja je navedena u tekstu Danasa.

Na tenderu čiji je predmet Nabavka Menadžment informacionog sistema (MIS), ugovor je dodeljen konzorcijumu koji predvodi Nites d.o.o. Beograd, Bulevar Mihaila Pupina 165e, Novi Beograd, a čiji deo nije „kontroverzni rumunski biznismen Sebastiani Gici“, niti njegova firma „Teamnet International SA“.

Neprofesionalno je da list koji se zalaže za objektivno novinarstvo nije prethodno proverio sve navode i zatražio od Ministarstva finansija potpunu informaciju. Dakle, pravilo da se pita i druga strana u novinarskom poslu je potpuno zanemareno u ovom slučaju i objavljena je nepotpuna dokumentacija koja se odnosi samo na polovinu sprovedenog procesa javne nabavke. Očigledna je namera da se prikrije istina i dezinformiše javnost. To utoliko više čudi, jer je celokupna dokumentacija koja prati tender zvanično objavljena na sajtu Ministarstva finansija.

Danas je postupio suprotno Zakonu o javnom informisanju i medijima (član 9), jer nije proverio istinitost i potpunost informacije koju je objavio.

Sve ovo lako se može proveriti na sajtu Ministarstva finansija. Celokupna tenderska procedura bila je transparentna i u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Ministarstvo finansija ne ulazi u krajnje namere objavljenog teksta koje su, možda, političke prirode. Ovom prilikom samo ukazujemo da se ovakvim tendencioznim i neproverenim informacijama narušava ugled Ministarstava finansija i Vlade u celini.

*****

Odgovor lista Danas na reagovanje Ministarstva finansija

Traženi begunac prihvatljiv partner za ministarstvo

Poštovani, želimo da se zahvalimo na tome što ste nam ukazali na propust koji smo napravili radeći na tekstu o poslovanju između Ministarstva finansija i Sebastiana Gice, biznismena koji je nedostupan rumunskim organima gonjenja. Da se osoba koja je u Ministarstvu finansija zadužena za komunikaciju sa medijima javila na telefonski poziv našeg novinara, bili bismo u prilici da našim čitaocima pružimo potpunu informaciju. Ovako, njima, ali i vama dugujemo izvinjenje.

Međutim, kada već govorimo o potrebi za potpunim informisanjem, nismo mogli da ne primetimo da i vaš demanti pati od „tendencioznog“ prikazivanja činjenica. Naime, tačna je vaša tvrdnja da posao nabavke informacionog sistema i računarske opreme na kraju procesa javne nabavke nije dobila kompanija rumunskog biznismena Sebastaiana Gice. Međutim, ono što ste, ubeđeni smo slučajno, izostavili, to je da nijedna činjenica u Danasovom tekstu nije netačna. Naime, ugovorom od 7. aprila 2017. godine Ministarstvo finansija jeste dalo posao nabavke informacionog sistema i računara, kompanijama, među kojima je i Gicina. Razlog zbog kojeg taj posao nije finalizovan je taj što je drugoplasirani konzorcijum na tom tenderu predvođen firmom Nites d.o.o. 19. aprila uložio prigovor na postupak javne nabavke. Dakle, nije Ministarstvo finansija donelo odluku da ne dodeli posao firmi Sebastiana Gice, već je na to bilo primorano od strane druge firme. Drugim rečima, čovek za kojim je raspisana poternica zbog sumnji da je počinio krivična dela ucene, pranja novca, trgovine uticajem i odavanja poverljivih informacija je za Ministarstvo finansija prihvatljiv poslovni partner. Da nije bilo prigovora drugoplasirane firme, Ministarstvo finansija bi drage volje u ruke takvog čoveka stavilo skoro 120 miliona dinara novca poreskih obveznika, iako su u tom trenutku rumunski istražni organi već više meseci tragali za njim. Ovo se sve lepo vidi na linku koji ste nam ljubazno poslali, dan nakon što je tekst već objavljen.

Što se tiče vaše insinuacije da je naš tekst politički motivisan, zabrinjava nas što tekstove koji tematizuju postupak javnih nabavki posmatrate kroz vizuru predstojećih lokalnih izbora. Uveravamo vas da mi ne poistovećujemo Ministarstvo finansija ni sa jednom političkom partijom. U našim očima pitanje kako republički organi raspolažu javnim novcem nema dodirnih tačaka sa pitanjem ko će ubuduće sedeti u gradskoj skupštini. Jako nas brine što se stiče utisak da su za vas to povezana pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari