Teolog Branko Sekulić: Katolička crkva u Hrvatskoj i SPC su na putu duhovnog propadanja 1Foto: Tama66/ pixabay (Ilustracija/Arhiva)

Politički teolog Branko Sekulić iz Šibenika izjavio je večeras da su Rimokatolička crkva u Hrvatskoj i Srpska pravoslavna crkva (SPC) na putu „duhovnog propadanja“ jer njima dominiraju etnonacionalni mitovi i one su profilisane u stilu „ustaškog i četničkog pogleda na svet“.

„Na delu je vulgarizacija crkve koja se odvija po etnototalitarnim i etnoklerikalnim postulatima, sve u cilju stvaranja ideološkog jednoumlja, na ustaškim i četničkim postulatima. To je primarno crkveni problem, ali i društveni i politički, koji ih košta ozbiljnog duhovnog propadanja“, rekao je Sekulić na predavanju „Bog, krv i tlo“ koje je održao u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine u Novom Sadu.

Dodao je da je u pitanju „etnoreligijantstvo“ i objasnio da kao što politikantstvo predstavlja izopačenje pojma politike, tako i etnoreligijantstvo predstavlja izopačenje pojma religije.

„Ono je snažno obeleženo duhom konflikta, čemu svedočimo poslednjih tridesetak godina. Etnonacionalni mitovi postaju sastavni delovi religijskog diskursa“, kazao je Sekulić.

Naveo je da crkvene strukture na našim prostorima nisu podložne kritici, ali je dodao da moraju odgovarati za svaki svoj postupak koji se tiče društva i politike.

Sekulić je ocenio da je i u Rimokatoličkoj crkvi u Hrvatskoj i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Srbiji i regionu dominantan „kurvinski deo crkve“.

„Taj deo crkve ima etnoklerikalne aspiracije pa kažu da nije dovoljno biti Hrvat ili Srbin, nego moraš biti ustaša ili četnik da bi bio prihvatljiv. To se najbolje vidi kroz ideje pripajanja delova Bosne i Hercegovine srpskoj državi, i delova BiH hrvatskoj državi. Ali to nije bilo moguće učiniti bez genocida i bez etničkog čišćenja“, rekao je Sekulić.

On je ocenio da su „totemi“ etnoreligijantstva u Rimokatoličkoj crkvi u Hrvatskoj i u SPC Alojzije Stepinac i Nikolaj Velimirović, jer njima ne trebaju „sveci pomirenja“ nego „sveci razdora“.

„Kad si ti postavio njih za toteme, onda si dobio etnoreligijantstvo. Ti više ne trebaš Boga. Ti dižeš hramove u svoju a ne u božju čast. Pogledaj im samo kalendare mučenika i ko su sve ti ljudi, koliko tu zločinaca ima. U tim kalendarima Boga nema“, rekao je on.

Branko Sekulić je politički teolog mlađe generacije iz Šibenika, koji je zvanje doktora nauka stekao na Fakultetu protestantske teologije na Univerzitetu Ludwig-Maximilian u Minhenu.

Predavač je na Univerzitetskom centru za protestantsku teologiju „Matije Vlačića Ilirika“ u Zagrebu osnivač je i predsednik Instituta za teologiju i politiku.

Njegovu knjigu „Etnoreligijantstvo u savremenim društvima bivše Jugoslavije: velovi hrišćanske zablude“ objavio je jedan od najuglednijih američkih izdavača, Lexington Books, a uskoro će izaći i prevod na hrvatski jezik u izdanju zagrebačkog Ex librisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari