Dvojica osumnjičenih za napade na Bostonskom maratonu, od kojih je jedan juče ubijen, „poreklom su iz ruske oblasti nedaleko od Čečenije i u SAD su boravili godinu dana“, javili su američki mediji. Mediji navode da su napadači braća. Potvrđeno je da je jedan ubijen ujutro u policijskoj akciji, a potera za drugim juče je bila u toku.


Više hiljada policajaca i agenata Federalnog istražnog biroa (FBI) učestvovalo je u poteri za drugim osumnjičenim za napad u kojem su poginule tri i povređeno više od 180 osoba. Agencija Asošijeted pres navela je da je napadač za kojim se i dalje traga Džohar A. Tsarnaev (19), sa prebivalištem u Kembridžu, Masačusets. Gradske vlasti su zaustavile saobraćaj u zapadnom delu Bostona i apelovale na građane da ne izlaze na okolne ulice.

Načelnik bostonske policije Ed Dejvis rekao je da je policija u poteri za „teroristom“. „Verujemo da je to čovek koji je došao ovde da ubija ljude. Moramo ga uhvatiti“, rekao je policajac Dejvis.

Tužilac u Bostonu juče je izjavio da su isti napadači odgovorni za smrt policajca na čuvenom Masačusets institutu za tehnologiju u Kembridžu. Lekari u bolnici u koju je bio prebačen uhvaćeni napadač, rekli su da je imao više prostrelnih rana i da je umro od posledica ranjavanja.

Američki Federalni istražni biro objavio je preksinoć fotografije dvojice osumnjičenih za napade. Snimljeni su bezbednosnim kamerama u blizini mesta gde su eksplodirale bombe, kod cilja Bostonskog maratona.

Anzor Čarnaev, otac osumnjičenih za bombaški napad tokom Bostonskog maratona, za kojim policija još traga, rekao je u telefonskom intervjuu agenciji Asošiejtid pres da je njegov sin Džohar uspešan student medicine i „pravi anđeo“. Američka policija u obračunu tokom potere za osumnjičenima ubila je Tamerlana Čarnaeva (26), dok je u bekstvu njegov brat Džohar (19). Ujak njih dvojice Ruslan Čarni, koji živi u predgrađu Vašingtona, rekao je da su braća živela u Sjedinjenim Državama oko deset godina, mada su američki mediji preneli da oni u SAD borave oko godinu dana.

„Džohar je student druge godine medicine u SAD. On je tako pametan dečak. Očekujemo da dođe ovde tokom odmora“ – rekao je Anzor Čarnaev. Policija je zamolila žitelje Votertauna, u predgrađu Bostona, da „se sklone dalje od prozora“ tokom potere koja se nastavlja za drugim osumnjičenim.

Napadači su snimljeni bezbedonosnim kamerama u blizini mesta gde su eksplodirale bombe, kod cilja Bostonskog maratona.

Nađena tela ubijenih u Teksasu

Vest – Teksaški policijski zvaničnik rekao je juče da je nađeno 12 tela u fabrici đubriva u kojoj je izbila snažna eksplozija. Zvaničnik odeljenja za javnu bezbednost Džejson Rejs rekao je da je oko 200 ljudi ranjeno u eksploziji koja je u sredu uveče izbila u fabrici đubriva u malom mestu Vest. Eksplozija je oštetila desetine kuća, jednu stambenu zgradu, školu i starački dom. Vlasti su saopštile da nema dokaza da je eksplozija bila nešto više od industrijskog incidenta. U poslednjih šest godina, kompanija je bila kritikovana zbog slabe bezbednosti kršenja propisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari