Tešić neće da govori za Danas 1Foto: FoNet/ Slobodan Miljević

Slobodan Tešić, kojeg je američki Stejt department označio kao najvećeg trgovca oružjem na Balkanu i uveo sankcije njemu i njegovim firmama, nije juče želeo za Danas da komentariše ovu odluku administracije Donalda Trampa.

– Nikakav razgovor, hvala vam i prijatno, rekao nam je juče Tešić u kraćem telefonskom kontaktu.

Četiri kompanije su trenutno u vlasništvu Tešića ili pod njegovom kontrolom: Preduzeće za trgovinu na veliko i malo Partizan Tech D.O.O. Beograd-Savski venac (Partizan Tech), Technoglobal Systems D.O.O. Beograd (Technoglobal), te Charso Limited, i Grawit Limited, koje su registrovane na Kipru.

Sekretarica Tešićevog sestrića Nebojše Šarenca, koji kontroliše čak tri Tešićeve firme, kazala nam je da „direktor nije tu“.

Pored Tešića, američke sankcije, prema saopštenju Stejt departmenta, uvedene su i Goranu Andriću, koji slovi za jednog od najbližih Tešićevih saradnika i koji ga je predstavljao prilikom različitih prodaja u inostranstvu, uključujući pregovore o poslovima u ime Tešića dok se Tešić nalazio na listi UN za zabranu putovanja.

Prema saznanjima nadležnih u SAD, kompanija Velcom Trade D.O.O. Beograd „nalazi se pod kontrolom ili u vlasništvu“ Andrića.

Zastupnik te firme je, prema našim saznanjima, Nebojša Šarenac, izvršni direktor Tešićevih kompanija Partizan tech i Tehnoglobal, te da kontroliše i Tešićevu firmu Melvale. Sa tom firmom je Tešić u martu 2009. pokušao da režimu Moamera el Gadafija u Libiji isporuči Zastavino pešadijsko naoružanje i rakete čačanske Slobode, u ukupnoj vrednosti od oko 50 miliona dolara.

Uprkos protestima oružara, država je zaustavila taj izvozni aranžman, pošto je Tešić tada bio na „crnoj listi“ UN.

Vlasnik i direktor „Ventrure trans“, Milan Subotić, koji je bio zaposlen i u „Partizan techu“, „nije imao nikakav komentar“ za naš list.

Ventura trans, koju je Tešić osnovao početkom 2017. već u narednoj 2018. postala je firma koja je dobila ubedljivo najviše dozvola za izvoz oružja, više i od GIM-a, koji se dovodi u vezu sa ocem ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića – Brankom (Stefanovićem), kao i od firmi Petra Crnogorca, te kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, čiji je lokalni zastupnik Kragujevčanin Rade Gromović, a koja je, prema navodima upućenih, takođe među povlašćenim kupcima Krušikovih mina i granata.

Vlasnik firme Araneks Želimir Petrović „nije bio dostupan“ za komentar.

Poznavaoci ove problematike smatraju da su se Slobodan Tešić, njegove kompanije i saradnici na udaru američkih sankcija našli zato što Amerikanci ne kontrolišu Tešićeve poslove.

Tešić, prema rečima naših sagovornika, oružje izvozi preko svojih ofšor kompanija na Kipru, s time što se, kako veruju, opametio posle afere „Orao“ (izvoz u Liberiju iz 2003), i više ne prodaje oružje zemljama koje su pod međunarodnim sankcijama.

– Nema trgovca oružjem koji ne pokušava da na razne načine pridobije kupce. To rade i američke i ruske kompanije za trgovinu oružjem kojima je prevashodni interes da prodaju svoju robu, i kojima smetaju svi koji nisu pod njihovom kontrolom. Kompanija GIM se, s druge strane, nije našla na crnoj listi Stejt departmenta, najverovatnije zbog toga što oružje u Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju izvozi posredstvom američkih kompanija. Ima ozbiljnih indicija da su GIM i Slobodan Tešić u sukobu, zbog toga što je GIM izbacio Tešića iz poslova u Saudijskoj Arabiji. GIM to, gotovo izvesno, nije mogao da uradi bez podrške Amerikanaca koji kontrolišu izvoz oružja u Emirate i Arabiju, smatraju naši sagovornici. Dodaju i da ne veruju da će američki embargo da ugrozi poslovanje Tešićevih kompanija koje oružje izvoze preko svojih ofšor kompanija.

Istovremeno, ni Tešić ni njegovi saradnici ne moraju da putuju u Ameriku. Tešiću je, u stvari, ukazom Donalda Trampa ulazak u Ameriku zabranjen još krajem 2017. godine. Naši izvori navode da embargo pod kojim su od preksinoć Slobodan Tešić, njegove kompanije i saradnici, može da se tumači i kao svojevrsni udar na aktuelnu srpsku vlast Srpske napredne stranke koja ga je, 2013. na velika vrata vratila u oružarski biznis, i čiji je povremeni sponzor.

Američkim embargo podrazumeva zabranu putovanja u SAD i raspolaganje eventualnom imovinom u toj zemlji.

„NATO se angažuje“

Beograd – Konferencija pod nazivom „NATO se angažuje“ („NATO Engages“) održana je nedavno u Londonu, u organizaciji Atlantskog saveta SAD, GLOBSEC-a, Kraljevskog koledža u Londonu, Mihnenske bezbednosne konferencije, Kraljevskog instituta za ujedinjene usluge, a u Partnerstvu sa Odeljenjem NATO za javnu diplomatiju. Predstavnik Atlantskog saveta Srbije na skupu u Vestminsteru, na poziv organizatora, bio je Dino Krcić, član Atlantskog saveta i predsednik YATA Srbija – omladinskog ogranka Saveta. Neki od panelista na konferenciji bili su i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, premijer Kanade DŽastin Trudo, premijer Holandije Mark Rute, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev… „Lajtmotiv“ ovog događaja glasio je: „Inovacija Alijanse“. D. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari