Tetkicama po 300.000 dinara 1Foto: EPA-EFE/ Alessandro Di Marco

Veliki broj sudskih sporova pokrenuli su zaposleni u obrazovanju koji primaju minimalac – tetkice, domari i administrativni radnici sa četvrtim stepenom stručne spreme, tražeći da im država plati regres i topli obrok.

Samo u Vojvodini u toku je oko 500 takvih sporova, a u jednom od okončanih sudskih postupaka zaposleni je na ime ovih potraživanja za poslednje tri godine dobio oko 300.000 dinara. I u Uniji sindikata prosvetnih radnika potvrđuju za Danas da se tužbe uveliko podnose i da ih je na stotine u celoj Srbiji.

Kako je uopšte došlo do toga da radnici sa minimalnom zaradom budu uskraćeni za regres i topli obrok? Dušan Kokot, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, kaže za Danas da je okosnica cele priče nezakonita korekcija do minimalca. Podseća na odredbu Zakona o platama koja kaže da se regres i topli obrok nalaze u koeficijentu i oni predstavljaju dodatak na platu. Minimalna zarada se isplaćuje kao najniža zarada za standardni radni učinak i vreme provedeno na radu.

– Dakle, u minimalnoj zaradi ne može biti sadržan nijedan dodatak. Pošto određene kategorije zaposlenih u obrazovanju, kao što su tetkice, domari, kuvarice, kada im se pomnoži osnovica i koeficijent, zarade manje od minimalca, država im dotira do istog. Kako onda u minimalnoj zaradi, koja je zarada za ostvareni rad, može da se nalazi i dodatak zarade, a regres i topli obrok to jesu? Dakle, regres i topli obrok ni teorijski ne mogu da budu u minimalnoj zaradi i to stanovište je prihvatio sud. Time što je država izvršila korekciju do minimalne zarade je zapravo otvorila prostor da zaposleni dobiju presude na sudu – ističe Kokot.

On napominje da je sud je za obračun zakinutih naknada koristio poslednji akt kojim je to pravo bilo definisano, a to je Opšti kolektivni ugovor. U njemu piše da topli obrok iznosi 20 odsto od prosečne zarade u Republici, a regres je 75 odsto od prosečne zarade.

Na osnovu te matematike se došlo do računice da tetkica treba da dobije preko 300.000 dinara za regres i topli obrok za prethodne tri godine objašnjava Kokot, napominjući da pravo da podnesu tužbi imaju svi zaposleni do koeficijenta 8,62, uključujući i njih, jer su svi oni prethodne tri godine bili na minimalcu.

Iz Ministarstva prosvete juče nismo dobili komentar povodom tužbi, a prema onome što su sindikati saopštili posle nedavnog sastanka sa predstavnicima prosvetne vlasti, ovaj problem treba da reši Vlada. Sindikati obrazovanja su tražili zaključivanje aneksa kolektivnih ugovora radi utvrđivanja visine naknade za topli obrok i regres za sve zaposlene.

Prijavljivanje za prijemni od 12. do 15. aprila

Roditelji i drugi zakonski zastupnici moći će u periodu od 12. do 15. aprila na portalu Moja srednja škola (mojasrednjaskola.gov.rs) elektronskim putem da prijave svoje dete za polaganje prijemnog ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola. Prijemni ispiti za ove škole biće održani u srednjim školama od 7. do 16. maja, a roditelji će, po prvi put, uvid u rezultate moći da pogledaju onlajn, saopštila je Vlada Srbije.

Završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja biće održan od 23. do 25. juna. Preko portala će moći da vide preliminarni rezultati male mature 27. juna, kao i da se podnesu žalbe na rezultate završnog ispita. Novina je da će ove godine lista želja moći da se podnese putem portala, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do 3. jula. Oni koji ne iskoriste prednost elektronskog podnošenja liste želja, predaju liste u papirnom obliku u školama 3. i 4. jula. Predviđeno je da na portalu 11. jula bude istaknut i raspored učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama. Upis u srednje škole će takođe moći da se obavi elektronskim putem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.