Tim niških lekara koji je uspešno prišio potpuno odsečenu šaku ne misli da je to podvig: Apeluju za jedan elektronski mikroskop, da bi mogli još bolje 1UKC Niš: Foto V. Torović

Dr Goran Đorđević, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije koji je predvodio tim lekara Univerzitetskog kliničkog centra Niš koji je pacijentu Zoranu Cekiću (64) uspešno ušio odsečenu šaku, koja se držala na parčetu kože, kazao je da oni „u praksi svakodnevno rade slične zahvate“, a da bi mogli i više ukoliko bi se za to obezbedili uslovi.

Dr Đorđević je kazao da je tim lekara prekjuče po podne šest i po sati operisao Cekića, kome je cirkular oko 11 časova odsekao šaku, dok je sekao drva za ogrev, a već u 22.30 časova, kad se probudio iz anestezije, njegova ruka je bila topla, a prsti pokretljivi.

On je kazao da je reč o „giljotinskoj amputaciji desne šake u ručnom zglobu, pri kojoj je sve bilo presečeno“, a da će joj nakon operacije, u kojoj su spajani krvni sudovi, tetive i nervi, biti vraćeno 70 do 80 odsto funkcije. Pacijent neće moći da radi teške poslove, ali neće biti invalid i moći će da obavlja normalne životne aktivnosti, precizirao je.

On je kazao da se svake sezone UKC-u javi bar 30- tak pacijenata, često mladih ljudi od 25 do 35 godina, koji ostaju bez ekstremiteta zbog poljoprivrednih radova i „neprofesionalnih mašina na kojima rade“. „Mi smo spremni da radimo i transplantaciju šake, što bi bio spas za mnoge sa takvim povredama, ukoliko bi bilo donora, i volje za takvo donorstvo“, kazao je.

Tim niških lekara koji je uspešno prišio potpuno odsečenu šaku ne misli da je to podvig: Apeluju za jedan elektronski mikroskop, da bi mogli još bolje 2
Dr Nemanja Stepanović i dr Goran Đorđević: Foto UKC Niš

Dr Đorđević je apelovao da Klinika za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju UKC dobije jedan elektronski miskroskop koji bi omogućio i replantaciju prstiju, što sada nije moguće, već se pacijenti sa odsečenim prstima šalju za Beograd. Na taj način se gubi dragoceno vreme, a šanse za preživljavanje prstiju postaju jako male, kazao je.

„Potreban nam je elektronski mikroskop i sala gde bi obučili mlađe kolege za ovakve intervencije. UKC Niš ima takve želje, ali je potrebno razumevanje viših organa vlasti“, rekao je.

Tim niških lekara koji je uspešno prišio potpuno odsečenu šaku ne misli da je to podvig: Apeluju za jedan elektronski mikroskop, da bi mogli još bolje 3
Zoran Cekić: Foto UKC

U timu koji je “vratio pacijentu potpuno odsečenu šaku” bio je i dr Nemanja Stepanović, vaskularni hirurg, koji je spojio krvne sudove, i kome je ovo, u 37. godini, bila prva samostalna operacija ove vrste. U operaciji su učestvovali i dr Ivan Micić, ortoped i dr Snežana Vukomirović, koja je vodila anesteziju.

Odsečenu šaku u niškom UKC prvi put je replantirao dr Milan Višnjić, specijalista opšte i plastične hirurgije, još 1993. godine. U ovoj ustanovi je nakon toga urađeno nekoliko takvih operacija, pa i prišivanje ruke, rečeno je novinarima.

 

Cekić: Nisam bol mnogo ni osećao, a ruka mi je visila na kožici

„Samo sam se nadvio, i eto. Bio sam potpuno svestan, bol nisam mnogo ni osećao, a ruka mi je visila na kožici. Kad sam video nisam mogao da verujem. Sada se lepo osećam, prsti mi rade, trebaće jedno tri meseca da osetim i dodir ili toplotu. Prezadovoljan sam i mnogo sam zahvalan lekarima. Nemam reči“, rekao je povređeni Cekić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari