Novi Pazar: Tinejdžeri sve češće razmišljaju o samoubistvu, psiholozi upozoravaju na narušeno mentalno zdravlje 1Foto: Marija Tiosavljević/privatna arhiva

Tokom poslednjih par nedelja u Novom Pazaru je zabeleženo nekoliko slučajeva pokušaja samoubistava, dok su tri osobe, od kojih i dvoje tinejdžera, sebi oduzele život zbog čega psiholozi upozoravaju na sve izraženiji problem narušenog mentalnog zdravlja mladih.

Marija Tiosavljević iz Udruženja psihologa Novi Pazar ocenila je da se mladi u tom razdoblju najčešće suočavaju sa demotivisanošću za druženjem, učenjem, gubitkom volje za svakodnevne aktivnosti, ali i bezrazložnom tugom i depresijom.

Ona je navela da adolescenti često nemaju kome da se obrate i podele napetost koju osećaju, zbog čega samostalno pokušavaju da izgrade mehanizme i suočavanje sa stresom ili drugim tegobama, ali u tome ne uspevaju.

“Zbog toga se kod njih javljaju intenzivne emocije koje, ako traju duže i njima se niko ne bavi, utiču loše, dovode do pogoršanja stanja. Osoba dolazi u situaciju da ne zna kako sebi da pomogne, izoluje se od drugih, osamljuje, smatra da više ništa nije rešivo, da je najbolje od svega da odustane i počinje da razmišlja o samoubistvu”, kazala je Tiosavljević.

Razmišljanja o samoubistvu, objašnjava Tiosavljević, najčešće se na tome i završe, ali se dešava i da mladi ipak odluče da sebi oduzmu život, što je u poslednje vreme eskalirao i na šta treba obratiti pažnju.

“Najbitnije je da okolina, roditelji, prijatelji, prepoznaju da nešto nije u redu sa osobom. Apelujemo na roditelje da prate situaciju, nemoguće je kontrolisati svaki postupak deteta, ali je neophodno da izgrade odnos poverenja kako bi im se, kada se nađu u problemu, poverili i zatražili pomoć”, dodaje ona.

Jedno od nedavnih samoubistava tinejdžera u Novom Pazaru, prema nezvaničnim saznanjima radija Sto plus, u vezi je sa nasiljem i ucenom na internetu.

“Pojava nasilja na internetu je sve prisutnija i mladi su mu posebno podložni. Važno je raditi na prevenciji, informisati mlade kako nije sve onako kako izgleda, kako treba kritički da posmatraju i gledaju na odnose koje uspostavljaju sa osobama na društvenim mrežama”, istakla je Tiosavljević.

Ona je dodala da pri Udruženje psihologa Novi Pazar postoji posebno savetovalište za mlade kojem se potpuno besplatno mogu obratiti svi mladi koji se suočavaju sa nekim problemom za koji misle da ne mogu sami da reše.

Više vesti iz ovog grada pročitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari