"To je apsurd": Sagovornici Danasa o izjavi Kurtija da je kafić "Panda" na listi objekata kulturnog nasleđa 1Foto: N1

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, saopštio je da je „obogaćena“ lista objekata kulturnog nasleđa, te se na njoj sada nalazi i kafić „Panda“ u Peći, u kojem su 1998. ubijeni srpski mladići.

Kurti je tom prilikom poručio da su srpske službe odgovorne za ubistva mladića, ali i da su navodno htele da za ovaj zločin optuže OVK.

„Srpske službe su 14. decembra 1998. godine u Pećkom kafiću ‘Panda’ pogubile šestoricu mladih Srba da bi lažno optužili OVK kao krivca za pokušaj Miloševićevog režima da opravda genocid koji se dešavao na Kosovu. Osim istorijskog podsećanja, pravna zaštita ovog lokala od strane države dolazi i kao alarm i poziv na budnost prema nepromenjenom političkom mentalitetu Srbije u odnosu na Albance i Kosovo“, naveo je Kurti, prenosi Kossev.

Komentarišući Kurtijeve tvrdnje i stavljanje ovog objekta na listu kulturnog nasleđa, potpredsednik SDS i bivši ministar za KiM Goran Bogdanović za Danas kaže da je u pitanju „apsurd“.

– To je apsurd. Jedan kafić u kome se desio najgori zločin, a gde još uvek nije dokazano šta se u stvari tamo desilo i ko je učinio taj gnusan teroristički akt, proglasiti za objekat kulturnog nasleđa… Očigledno, za tako nešto mu je, pre svega, predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao povod da može na taj način da se igra sa sudbinama ubijenih ljudi, a samim tim i sa objektom – kaže Bogdanović za Danas.

Sa druge strane, predsednica Evropskog pokreta Srba sa KiM i savetnica kosovskog ministra za zajednice i povratak Rada Trajković za Danas ističe da je ipak jasno ko je odgovoran za zločin u kafiću „Panda“.

– Panda suštinski jeste, kako mi svi to sada vidimo, specijalna operacija srpskih tajnih službi. Nažalost, to je poslužilo da se razvije antialbansko osećanje i antagonizam prema Albancima, ali i da se počne sa nekom akcijom koja bi rezultirala napadom na albansko civilno stanovništvo. Sa druge strane, takvih sličnih operacija gotovo da imamo na celom prostoru bivše Jugoslavije – kaže Trajković.

Kako ističe, neophodna je reforma svih tajnih službi u regionu.

– Bilo bi dobro da imamo dovoljno snage da napravimo jedan regionalni spomen svim tim specijalnim operacijama gde su žrtve civilno stanovništvo, a gde su počinioci te tajne službe i da definitivno počnemo sa njihovim označavanjem kao krivaca, a za budućnost da radimo na reformi bezbednosnog sistema u celom regionu. To je za mene suština, a to što Kurti govori, on uvek ima inicijativu koja treba da promoviše da je to specijalnost srpske tajne službe, a suštinski, to je specijalnost mnogih tajnih službi u regionu koje vrlo dobro međusobno sarađuju – istakla je Trajković.

Trajković ističe da i dana postoji saradnja tajnih službi Srbije i Kosova.

– U ovom trenutku mogu da kažem da tajne službe, ili njeni delovi, nažalost i danas sarađuju na jedan destruktivan način između Kosova i Srbije. Ovo pokretanje pitanja „Pande“ hoću da poverujem da je inicijativa dobronamernosti, u smislu da dođe do reforme specijalnih operacija tajnih službi između Beograda i Prištine i da definitivno počnu da rade poslove koji su u interesu približavanja ljudi, a ne u interesu sukoba i osvete – zaključuje ona.

Direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Predrag Petrović za Danas objašnjava i šta bi mogla da bude namera Aljbina Kurtija ovakvim potezom.

– Definitivno Kurti pokušava da ukaže na to da je Srbija, ne samo u vreme Slobodana Miloševića, sprovodila državni teror nad kosovskim Albancima, već i da je sprovodila terorističke akcije. To je nešto što obeležava i politiku Aleksandra Vučića prema mišljenju Aljbina Kurtija, s obzirom da je on optužio Srbiju da stoji iza operacije u Banjskoj. Operacija u Banjskoj koja se dogodila zapravo je odlična prilika za Aljbina Kurtija da pokaže da postoji neka vrsta kontinuiteta politike terora, terorizma, terorističkih akcija između Slobodana Miloševića i Aleksandra Vučića – ocenjuje Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari