"To je suptilna opstrukcija": Advokat Jugoslav Tintor za Danas o pitanjima na koja su odgovarale žrtve tokom suđenja Miroslavu Aleksiću 1foto M. M./ATAImages

Suđenje Miroslavu Aleksiću, profesoru glume, nastavljeno je juče u Višem sudu u Beogradu saslušanjem Ivane V. koja je na pitanja odgovarala puna tri sata.

“Da li se osećate silovano“, „Zašto nisi prijavila“, „Zašto si nastavila da ideš na časove glume“, „Da li te je fizički maltretirao“, „Sa kojim prijateljima si prvo razgovarala o ovome“, „Zašto se nisi prvo obratila roditeljima“, samo su neka od pitanja na koja je morala da ogovori devojka koja je među prvima prijavila Aleksića za silovanje.

Kako navode mediji, svakim novim odgovorom, ona je zvučala kao da joj je sve teže da se priseća svega što je prošla.

Advokat odbrane je nekoliko puta ponovio i pitanje zbog čega nije napustila studio i da li joj je neko pretio. Postavljao je i pitanja koja se tiču njenog tadašnjeg ljubavnog života. Objasnila je da je dugo bila deo te zajednice i da je znala da to nije dobro, ali je potiskivala.

"To je suptilna opstrukcija": Advokat Jugoslav Tintor za Danas o pitanjima na koja su odgovarale žrtve tokom suđenja Miroslavu Aleksiću 2
Aleksić u sudu, Foto: M. M./ATAImages

“Odbrana ima pravo da postavlja pitanja, ali nije svako postavljeno pitanje opravdano i dopušteno. Dozvoljena su ona na koje osoba nije u svom ranijem iskazu odgovorila. Ponavljanje više puta istih pitanja u toku ispitivanja, smatra se za iznurivanje svedoka. Vi prvo vidite tu osobu u sudnici, pa slušate temu o kojoj se priča i uopšte odgovore koji se daju. Sve to nije spojivo sa smehom i ironijom. To se radi da se pošalje poruka javnosti i na taj način utiče na proces. Što je jeftin potez, koji dugoročno nije dobar“, rekao je Jugoslav Tintor, pravni zastupnik ostećenih.

Kako dodaje, devojkama je utisak da je sve sporo i na njih deljuje iscrpljujuće. Juče je ispitivana treća žrtva po redu. Samo ispitivanje je nova traumatizacija na koju su naravno pristale, ali u nadi da će od strane pravosudnih organa biti zaštićene u ovom postupku od sekundarne viktimizacije, da traumatizacija bude samo nužda da bi se rasvetlila čitava stvar.

„Onog trena kada su one prijavile silovanje, prelomile su sa sobom da nema nazad. Ovaj slučaj ne vode neke devojke protiv Aleksića, pa se sad oni tu tuže, nego Republika Srbija vodi ovaj postupak, policija i tužilaštvo, koji tvrde da su iznesene optužbe verodostojne. I predočavanje dela iskaza nije bilo onako kako se to u sudnici radi, sa navođenjem tačne strane i pročitanim citatom, nego u stilu ‘rekli se to i to..’, to je obična finta i na to ću uvek reagovati. Poenta je da se rasvetli slučaj, a ne da se postupak pretvori u isptivanje koje je samo sebi cilj“, nastavio je advokat.

Sud je do sada, kaže naš sagovornik, reagovao i odbijao pitanja koja nemaju veze sa istinitošću tvrdnji ili kredibilitetom svedoka. Utisak mu je i da obrana ide na taktiku, da trajanje postupka bude samo sebi cilj, da im vreme bude najbolji advokat.

No i vreme koje prođe, može da kompromituje i samo ostvarenje pravde. Dve godine od pokretanja slučaja i hapšenja Aleksića u januaru 2021. godine, još se prikupljaju izjave svedoka.

U međuvremenu, pritvor mu je zamenjen kućnim pritvorom, koji je ukinut u martu ove godine. Prema optužnici, Aleksić je optužen da je počinio četiri krivična dela silovanja, dva u produženom trajanju, kao i pet krivičnih dela polnog uznemiravanja. Aleksić je negirao sva dela koja mu se stavljaju na teret.

Na dužinu celog postupka, kako kaže ovaj advokat Tintor, bitno je uticala i činjenica da je Aleksić iznosio odbranu godinu dana, čime je postupak značajno prolongiran. Trenutno se suđenje zakazuje jednom mesečno.

"To je suptilna opstrukcija": Advokat Jugoslav Tintor za Danas o pitanjima na koja su odgovarale žrtve tokom suđenja Miroslavu Aleksiću 3
Aleksić, Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Sa druge strane advokat odbrane, kako dodaje Tintor, postavlja pitanja za koja svi znamo da se nisu desila i nema ih u iskazu, poput “da li vas je udario pesnicom” ili “da li vam je uperio pištolj u glavu”, samo zbog javnosti i utiska koji hoće preko medija da proizvede.

„Cilj je, kada žrtva odgovori da ju nije tukao ili recimo pretio, da se stekne utisak kako, eto, možda ništa nije ni bilo, neshvatajući kontekst svega onoga što se u ovom slučaju dešavalo. Meni bi bilo najlakše da je ovo stereotipan slučaj, ali kada u javnosti izađe rečenica ‘išla je svakog utorka da bude silovana‘, sve se dovodi do teške banalizacije. Zapravo advokat je pitao žrtvu kada je išla u školu i ona je odgovorila, utorkom. Ali je i rekla da dva, tri puta nije bilo seksualnih napada, da je posmislila kako je ono najgore prošlo. Jedna devojka na početku suđenja je rekla da niko ko nije bio u toj školi ne može da shvati odnos dece i okrivljenog Aleksića i kako su oni na njega gledali. To je bila jedna specifična i zatvorena grupa koju je on definisao, ne bih da izgovaram teške reči, ali najbliži opis je nešto poput sekte“, rekao je Tintor.

Smatra i da dug proces obeshrabruje druge žrtve. Ako bi neko pratio ovaj slučaj, čitao sve u novinama, prvo što bi možda pomislio jeste da ne želim da ga ovako svi seciraju naredne, dve, tri, četiri godine.

Prema rečima našeg sagovornika, najvažnije je odvojiti bitno od nebitnog, zbog čega se uzda da sud neće podleći staroj taktici da, kada nemate konkretne stvari u slučaju, idete ekstenzivno, zatrpavate predmet svim i svačim.

„Posle nekog vremena predmet postane visok 75 centimetara i prvo što se desi kada ga sudija vidi, zaboli ga glava. To je suptilan oblik opstrukcije. Ljudi mogu reći da sam pristrasan, ali način na koje su devojke odgovarale i kroz šta su prolazile u sudnici odaju utisak verodostojnosti. To može da vidi samo onaj ko je bio u sudnici, to se u vestima ne može preneti. One su uradile šta je do njih. Dale su izjave policiji, pa tužilaštvu i sada treći put na pretresu. Odgovorile su na trista pitanja. Šta će biti sa postupkom dalje, taj teret nosi pravosuđe ove zemlje”, zaključio je advokat.

Suđenje će biti nastavljeno 3. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari