"To pitanje nije za nas": Reporter Danasa pokušao da sazna zašto se rekonstruiše objekat koji je izgrađen pre nekoliko dana u ZC Zaječar 1Foto: M. S. / Danas

Ministar za javna ulaganja Marko Blagojеvić, u prisustvu gradonačelnika Zaječara Boška Ničića i V.D. direktora Zdravstvenog centra u Zaječaru, Miroslava Stojanovića, obišao je početak radova na rеkonstrukciji Zdravstvеnog cеntra u Zajеčaru – Dеčijеg odеljеnja zajеčarskе bolnicе. Na pitanje novinara Danasa zašto je pre nekoliko dana izgrađena sala gde je postavljen novi skener, i sve je to plaćeno, a sada, par dana kasnije, počinje rušenje istog objekta, kao i zbog čega su pacijenti primorani da kupuju kanile, jod, zavoje i sve ostale stvari za bolničko lečenje, pošto tog materijala u bolnici nema, direktor ZC Zaječar je kazao da ta pitanja nisu za njega.

Na pitanje novinara Danasa da li je pre petnaestak dana ZC Zaječar dobio novi skener, V.D. direktora Miroslav Stojanović odgovara:

“Ne pre petnaestak, već pre dva meseca”.

Na naše dodatno pitanje, da je skener postavljen i da je uređena sala, da su plaćeni radovi, on je potvrdno odgovorio, a na pitanje zašto se nešto uređivalo i postavljalo, kada se sada sve to ruši, i ko će to platiti, kao i koliko to košta, pošto se dva puta isti posao radi on odgovara: “To nije pitanje za nas”.

"To pitanje nije za nas": Reporter Danasa pokušao da sazna zašto se rekonstruiše objekat koji je izgrađen pre nekoliko dana u ZC Zaječar 2
Foto: M. S. / Danas

Takođe na naše pitanje zašto se pacijentima koji dolaze na lečenje u ZC Zaječar daju spiskovi sa materijalom koji je potreban da se kupi, kao što su kanile, jod, zavoji, špricevi, kao i sve ostalo, direktor opet odgovara:

“Ni to nije pitanje za nas. To je pitanje za RFZO. To su centralizovane javne nabavke, a mi smo samo korisnici”.

Čovek koji nam je dostavio papir koji je dobio u ZC Zaječar, za stvari koje su potrebne da se kupe kako bi njegov otac ostao da leži na jednom odeljenju, piše sledeće:

"To pitanje nije za nas": Reporter Danasa pokušao da sazna zašto se rekonstruiše objekat koji je izgrađen pre nekoliko dana u ZC Zaječar 3
Foto: M. S. / Danas Screenshot

Intravenske kanile – 5 komada (roze i zelene), brizgalice od 10 ccm – 10 komada, brizgalice od 20 ccm-10 komada, insulinska brizgalica – 5 komada, igla 1.2 – 20 komada, igla 0.9 – 20 komada, urin kesa – 2 komada, flaster na platnu 5×5 – 2 komada.

On nam je dostavio i račun koji bez urin kese iznosi 1.577 dinara, pa nam je postavio logično pitanje “zašto građani plaćaju zdravstvenu zaštitu ako sve kupujemo sami”.

"To pitanje nije za nas": Reporter Danasa pokušao da sazna zašto se rekonstruiše objekat koji je izgrađen pre nekoliko dana u ZC Zaječar 4
Foto: M. S. / Danas

Takođe, on je opisao kroz šta je sve prošao da bi kupio potreban materijal.

“Da bi pacijent uradio skener sa kontrastima prvo ide na interno da mu stave braonilu koju imaju (braon ili zelena). Potom pacijent ide na skener (u drugu zgradu), a pratilac u apoteku (treću zgradu) da kupi odgovarajuću/stavljenu braonilu i potom odnese na interno da je vrati. Nakon toga pratilac može da ode kod pacijenta i da urade skener”, kazao je on i dodao “da se ne zanemari da neki pacijenti nemaju pratioca i da moraju sve sami, pošto je ovo pansionska bolnica i ozbiljna šetnja pacijenata”.

Ministar za javna ulaganja Marko Blagojеvić, istakao je prilikom obilaska radova u Zaječaru da je nesrećan zbog zatečenog stanja koje je video kada je došao, ali je toliko srećan da zna da se ovo u Zaječaru neće više dogoditi.

"To pitanje nije za nas": Reporter Danasa pokušao da sazna zašto se rekonstruiše objekat koji je izgrađen pre nekoliko dana u ZC Zaječar 5
Foto: M. S. / Danas

“Radovi na ovom objektu trebalo bi da traju godinu dana, i biće kompletno rekontsruisan. Kao što je gradonačelnik kazao, biće povećan i kapacitet odeljenja. Rekonstrukcija će poboljšati komfor, kako dece, tako i radnika ZC Zaječar”, istakao je Blagojević.

On je takođe istakao da će u sobama biti manje pacijenata, i da će svaka soba imati svoj toalet i kupatilo, i da će na ovom primeru pokazati kako treba da izgledaju zdravstveni objekti u XXI veku.

“Stanje koje smo zatekli je da na jednom spratu bio jedan toalet i jedno kupatilo, i to mora da se promeni. Vrlo je važno da deca koja se budu lečila ovde, imaju pristujne uslove. Takođe biće pojačana i energetska efikasnost odeljenja, a na krovu biće postavljeni solarni paneli”, kazao je on.

"To pitanje nije za nas": Reporter Danasa pokušao da sazna zašto se rekonstruiše objekat koji je izgrađen pre nekoliko dana u ZC Zaječar 6
Foto: M. S. / Danas

Gradonačelnik Ničić se zahvalio ministru Blagojeviću koji je došao u Zaječar da ovim svečanim činom obeleže početak radova na rekonstrukciji Dečjeg odeljenja, i dogradnji Dečijeg dispanzera, ZC Zaječar.

“Svima zahvalnost koji su dovelu do ovog čina, i predsedniku Vučiću koji je obećao. Ovo je zapravo prva faza rekonstrukcije i ovo će mnogo značiti za našu decu. Hvala i svima koji su radili brzo na izradi projekta. Umesto oko 2.000 kvadrata koliko je ovaj objekat imao, dobićemo sada 3.000 kvadarata, 1.000 više. Ova zgrada koja se sada rekonstruiše napravljana je pre tačno 51 godinu”, istakao je Ničić.

Prema njegovim rečima vrednost radova ove faze je oko 400.000 dinara, a očekujemo da uskoro uđemo u drugu A, i drugu B fazu.

"To pitanje nije za nas": Reporter Danasa pokušao da sazna zašto se rekonstruiše objekat koji je izgrađen pre nekoliko dana u ZC Zaječar 7
Foto: M. S. / Danas

“Takođe ovde će biti izgrađena i sala za dečju hirurgiju, i da će se za 70 odsto povećati kapaciteti ovog odeljenja” kazao je Ničić i dodao “da očekuje i uređenje porodilišta kao i internog odeljenja”.

Prema rečima V.D. direktora Stojanovića, Dečije odeljenje je izmešteno u deo internog odeljenja, i da  tamo postoje odlični uslovi.

On je takođe istakao da su imali muke da dobiju sve dozvole kako bi izgradnja bila započeta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari