Poslušnik ili profesionalac: Sagovornici Danasa o načinu rada BIA posle imenovanja Tomislava Radovanovića 1Printskrin TV Prva

Tomislav Radovanović, novi direktor BIA, došao je sa pozicije načelnika Službe za specijalne istražne metode Ministarstva unutrašnjih poslova. U istoriji naše obeveštajne službe nije bilo puno primera da na čelo BIA dolazi neko iz policije.

Radovanović, novi v.d. direktor BIA, je početkom ove godine smenjen sa pozicije u MUP-u odakle je prešao u Bezbednosno informativnu agenciju (BIA), gde mu je nadređeni bio Aleksandar Vulin, dok nije podneo ostavku.

Na čelu BIA poslušnik?

Sagovornici Danasa smatraju da je na mesto direktora BIA opet došao „poslušnik, a ne profesionalac“.

Radovanović je poslednji put u javnosti primećen po tome što je u drugoj polovini 2021. gostovao televiziji gde je govorio o tome da je u MUP postojala paralelna struktura koja je prisluškivala predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Mediji su ga predstavljali i kao bliskog saradnika Dijane Hrkalović, koja je uhapšena 15. oktobra zbog sumnje da je uklanjala dokaze posle ubistva Vlastimira Miloševića.

Predrag Petrović, direktor istraživanja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, kaže za Danas da se ništa značajnije u radu BIA neće promeniti dolaskom Radovanovića koji je i pre ove nove funkcije viđen kao Vulinov čovek i neko ko je lojalan Aleksandru Vučiću.

On ističe da nema mnogo razloga da veruje da je sada na čelu obaveštajne službe profesionalac.

– Moglo se čuti u javnosti da je na čelu agencije sada profesionalac, ali to baš nije u potpunosti tačno. On je neko ko ima dugogodišnje iskustvo rada u sektoru bezbednosti, ali da bi ste bili profesionalac nije dovoljno samo stručno znanje, nego i integritet, te poštovanje etičkih kodeksa vaše struke, u šta nas Radovanovićev rad ne uverava. Praktično, on je učestvovao u nekoj vrsti političke kapanje za Vučića kada je razotkrio tajnu mrežu u MUP-u, koja je navnodno radila o glavi predsedniku. Na kraju od te priče nije bilo ništa, a Radovanović je zabeležen kao jedan od političkih intrumenata u igri vlasti – rekao je Petrović.

Kako smatra, podeljena su mišljenja da li je dobro da neko ko je radio dugo u policiji, posle dirigira bezbedno obaveštajnim poslovima, jer rad u ove dve službe nije sličan.

„Setimo se Radeta Markovića, ali ne pravim paralele i neću da kažem da je Radovanović kao on. Marković je iz policije stigao na čelo BIA i primer je da nisu svi iz sektora bezbednosti profesionalci“, nastavio je Petrović.

U kakvim su vezama direktor BIA i Dijana Hrkalović?

Zamenik predsednika Novog policijskog sindikalnog saveza Milan Dumanović smatra da je sa jedne strane dobro da posle dva direktora koji su došli direktno iz Sprske napredne stranke, odnosno u slučaju Vulina Pokreta socijalista, direktor BIA bude čovek koji je ipak iz sistema bezbednosti.

Sa druge strane, sa ovom konstatacijom, većina dobrog se tu i završava. Rad bezbednostnih službi kako objašnjava, neće menjati dok se ne promeni režim koji je na vlasti.

Dumanović ističe da je nemoguće da BIA nije imala među svojim ljudima boljeg kandidata nego je doveden čovek sa strane, te da se opet pokazuje da na čelo bezbednosnih službi dolaze pre svega oni koji su spremni da slušaju.

Poslušnik ili profesionalac: Sagovornici Danasa o načinu rada BIA posle imenovanja Tomislava Radovanovića 2
FOTO Stanislav Milojković

– Smatram da je bilo boljih kandidata. Radovanović je završio vojnu akademiju, većinu karijere posle u MUP-u proveo je u uniformisanoj policiji. Bio je u žandarmeriji i komadant interventne jedinice. Nikad nije radio na obaveštajnom planu u policiji. Direktor BIA treba da bude neko ko je prošao obaveštajni rad u samoj agenciji. Kao što se protivimo dolascima ljudi iz BIA koji preuzimaju poslove u MUP, tako mislimo da profesionalci iz BIA treba zauzmu rukovodeća mesta u svojoj službi. Sve do dolaska SNS na vlast to je tako i bilo, sem presedana sa imenovanjem Saše Vukadinovića – izjavio je Dumanović.

Dumanović kaže i da je Radovanović čovek iza kojeg stoje nerazjašnjene afere, koji je bio i suspendovan, ali i kako mediji navode, zaštićen od strane Dijane Hrkalović koja je u krivičnom postupku.

„Sam je govorio da su se stvorile paralelne strukture u MUP-u, samo što je zaboravio da kaže da je upravo on član tih paralelnih struktura. Nismo dobili odgovore na pitanje da li je bio najbliži saradnik Dijane Hrkalović i kako to da nije uhapšen zajedno sa njom“, dodao je Dumanović.

Novi direktor BIA nekada je bio strog komadant

Nenad Ljubišić, policajac i predsednik Strukovnog udruženja policije „Dr Arčibald Rajs“, radio je sa Radovanovićem u Beogradu dok je ovaj komandovao vodom u žandarmeriji. Seća ga se kaže kao čoveka koji je radio sve po „pravilima službe“, kao strogog komandira.

Radili su zajedno, kako tvrdi, sve do incidenta na košarkaškoj utakmici kada je Radovanović naredio posle tuče i sukoba da se navijači potisnu.

Naš sagovornik ističe, došlo je do pucanja ograde i tada je desetine navijača palo sa visine od tri metra na parter.

– Zbog ovog incidenta Radovanović je suspendovan na devet meseci, a nakon suspenzije postavljen je na poziciju komandanta interventne jedinice. Policajci su znali da kukaju, jer kod njega nije bilo niti malo opuštanja. Nije važio za liberalnog čoveka. Ne mogu da pričam o njegovoj sturučnosti u obeveštajnom radu jer ono što je on prošao sa policijom mu ne treba na ovoj novoj poziciji, to su dva različita posla. Mogu da pretpostavim da su mu je pomoglo to što je gostovao po televizijskim emisijama – kazao je Ljubušić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari