Zoran Živković o novom direktoru BIA: Glavna uloga dodeljena profesionalcu, a službu vodi „večni Vučić“ 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Nekadašnji ministar unutrašnjih poslova i predsnik Vlade Srbije Zoran Živković ocenio je da je dobro što je na mesto v.d. direktora Bezbednosno informativne agencije (BIA) postavljen Tomislav Radovanović, jer je na čelo te institucije došao neko ko ima iskustva u bezbednosnom sektoru.

On, međutim, sumnja da to znači suštinsku promenu u upravljanju BIA, za koju kaže da je vodi „večni Vučić“, prenosi portal N1.

„Da budem dobronameran, to je dobro rešenje, bolje nego prethodna dva jer je na čelu BIA neko ko ima iskustvo u bezbednosnom sektoru. To nije Vučićev saradnik za sve živo. S druge strane, ne verujem da je to suštinska promena, jer taj čovek nije nigde poznat po nekim velikim učincima za bezbendost i mislim da će BIA i dalje biti korišćena kao i poslednjih 10 godina, kao saradnik u korupciji i kriminalu, a bezbednost zemlje je ugrožena“, rekao je Živković u emisiji Njuznajt na N1.

On ukazuje da zakon ne poznaje v.d. status kada je u pitanju rukovođenje Bezbednosno informativnom agencijom.

Dodaje da postavljanje nekadašnjeg načelnika Službe za specijalne istražne metode Ministarstva unutrašnjih poslova na čelo BIA znači da u glavnim ulogama više nisu amateri, već neko iz službe.

„I u policiji i u BIA i u drugim državnim institucijama 80 odsto zaposlenih su profesionalci. Ali onaj vrh, onih 20 odsto iz rukovodstva – odatle smrdi. To su oni koji zloupotrebljavaju te institucije. Verujem da BIA može da bude ozbiljna organizacija, ali samo kao kad se koristi ozbiljno“, istakao je Živković.

Navodeći kao primer afere Jovanjica i Doljevac, on dodaje da je obaveštajna služba saradnik u vršenju krivičnih dela i korupcije i da to može samo da se reši promenom vlasti.

Prema nejgovim rečima, BIA-om ne rukovodi direktor već Savet za bezbednost, što u našem slučaju, dodaje, znači „večiti Vučić koji se razume u sve živo“.

Kada je u pitanju Interpolova poternica za Milanom Radoičićem, Živković kaže da je ona posledica ćutanja naših nadležnih organa o slučaju Banjska.

„Stvari se nisu razvijale posle Banjske. Bilo je pokušaja da se Radoičić proglasi herojem, ali za to nema osnova. Onda je pravosuđe trebalo da objasni šta se tamo desilo, ali nije i na kraju je Interpol uzeo stvari u svoje ruke“, objašnjava sagovornik N1.

Napominje da će ćutanje naših nadležnih organa u Evropi biti protumačeno kao skrivanje krivičnih dela.

„A to ne može da radi bilo ko, to može da radi samo vrh države“, istakao je.

Živković je bio prvi koji je gostujući na N1 javnosti otkrio slučaj nestanka oružja koje su predali građani iz policijske stanice u Nišu. On objašnjava da je tu informaciju dobio pre skoro mesec dana i da su BIA i drugi unutrašnji organi MUP-a od tada morali da preduzmu određene mere.

Dodaje da zna policijsku stanicu iz koje je oružje nestalo i da je nemoguće da neko dođe spolja i odnese ga.

„To znači da se nešto desilo iznutra i za to nisu odgovorni policajci, nego neko iz njihovog rukovodstva. Da li da snabdu neku kriminalnu grupu, da li da prodaju… To je još jedan dokaz da Srbija postoji kao plato na kom se dešavaju kriminalne radnje u saučesništvu sa onima koji bi trebalo da sprečavaju te kriminalne radnje“, zaključio je Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari