Toplički centar: Vlada mora da saopšti koliko je para iz budžeta dato za medicinsku opremu 1Foto: Instagram profil buducnostsrbijeav

Toplički centar za demokratiju i ljudska prava iz Prokuplja, ispred Koalicije za nadzor javnih finansija, zahteva od Vlade Srbije da javno saopšti informacije o tome koliko je sredstava iz budžeta potrošeno za kupovinu medicinske i prateće opreme u cilju suzbijanja pandemije korona virusa, kao i analizu nadležnih institucija na osnovu kojih su nabavke izvršene.

– Gotovo dva meseca unazad svedoci smo apsolutne netransparentnosti vlasti koja je, prema izjavama najviših zvaničnika, na nabavku medicinske opreme potrošila više stotina miliona evra budžetskog novca – kaže Dragan Dobrašinović, predsednik Upravnog odbora Topličkog centra.

On podseća da je stotine respiratora i milioni maski, rukavica i druge opreme svakodnevno  dopremano na Beogradski  aerodrom, najviše iz Kine, a kako je govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, naši agenti su nosili kofer para kako bi sve to platili.

-Ne postoji nijedan razlog  zbog kojeg građani Srbije ne bi dobili informaciju o svakom dinaru koji je država utrošila na borbu za suzbijanje pandemije. Vreme degutantnog i primitivnog samohvalisanja predsednika i premijerke uspesima u ratu protiv korona virusa je završeno i došlo je vreme za polaganje računa. Dakle šta je, u kojim količinama, na bazi kojih analiza i koliko plaćeno novcem građana Srbije? – pita Dobrašinović.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je na konferenciji za medije u Vladi Srbije da će “sve oko nabavke medicinske opreme biti objavljeno i transparentno  jer nema razloga da se bilo šta krije”. Međutim, za sada nije saopšten nijedan podatak.

Grupa država protiv korupcije (GRECO), koja je telo saveta Evrope, upozorila je da korupcija može biti pojačana u vreme epidemije korona virusom, a razlog za to je pojednostavljen porces javnih nabavki i preopterećenost sistema

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je respiratore i drugu opremu lično dopremao u Niš i Novi Pazar, iako je epidemija bila u punom jeku.

EU platila dopremanje opreme

Evropska unija je platila oko 500.000 evra dopremanje opreme sa nekoliko aviona, što je jedino bilo transparentno.

Inače, od proglašenje vanrednog stanja u Srbiju je doletelo na desetine aviona, najviše iz Kine, sa medicinskom opremom, ali javno nije saopšteno na koji način je nabavljena i koliko je plaćena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari