Poslednjih godina sadašnji budžetski Fond za zaštitu životne sredine doprinosi procesu širenja toplifikacione mreže na teritoriji Požarevca i Gradske opštine Kostolac pa su Javnom preduzeću „Toplifikacija“, jednom od najvećih korisnika sredstava ovog Fonda, za ove potrebe opredeljena veoama značajna sredstva.


Tokom ove godine realizovani su programi 1 i 2 iz 2010. godine i deo programa iz 2011. godine. Mnogi radovi su uspešno završeni a deo poslova je prebačen u narednu godinu zbog toga što je neke lokacije potrebno uraditi u saradnji sa drugim javnim preduzećima, uglavnom kada je reč o centralnim gradskim zonama, ali i zbog ukupnog obima finansiranja u narednom periodu, što je usaglašeno sa Fondom.

Ove godine izvođeni su radovi na toplifikaciji po tri programa. Za 2010. godinu opredeljena su sredstva u visini od 67.867.691 dinara za sedam lokacija. Za pet lokacija( tri na Varoškom brdu, lokacija „Lipov lad“ i „Vasa Pelagić“) odobrena su sredstva za širenje sekundarne toplifikacione mreže kao i na dve lokacije za širenje primarne toplifikacione mreže i to u ulici Nikole Tesle i Miloša Obilića do zgrade Mesne zajednice „Sopot“.

Program 1 je u potpunosti realizovan, a Programa 2, za koji su odobrena sredstva u iznosu od 55.028.879 dinara za ukupno sedam lokacija, je ostvaren delimično pošto nisu realizovane tri lokacije u strogom centru grada radi usaglašavanja sa aktivnostima drugih javnih preduzeća. Radi se o primarnom vodu kroz ulicu Miloša Obilića, zatim zonskoj toplopredajnoj stanici 3/60 u Mesnoj zajednici „Sopot“, koja još uvek nije izgrađena, ali je planirano da se izgradi u okviru dvorišta same Mesne zajednice, čime bi se stvorili uslovi za priključenje okolnih objekata koji se nalaze na teritoriji ove toplopredajne stanice. Realizacija ovog posla odložena je za narednu godinu. Četvrta lokaciaja, Brdo 2 gore (izrada sekundarne mreže), je lokacija koja je išla kroz Program 2 Fonda tako da je zaokružena celina kada je reč o dve toplopredajne stanice smeštene u jednom objektu u ulici Miroslava Jovanovića na Varoškom brdu (teritorija Mesne zajednice „Park“). Pomenuta podstanica kompletno je završena sa pripadajućim sekundarnim trasama. Po istom programu realizovan je ugovor za toplopredajnu granu na lokaciji vrtića „Neven“ u Prilepskoj ulici (Mesna zajednica „Gornja mala“). Postojao je ugovor za delimično širenje sekundarne mraže na tri lokacije: TPS 13/64 – Hotel „Dunav“, TPS 27/64 – ulica Drinska SO Požarevac i TPS 13/64 Crveni krst. Realizacija ovog posla ostavljena je, najverovatnije, za narednu godinu kada će se u uređenje ovog dela uključiti i ostala javna preduzeća.

Kada govorimo o sredstvima Fonda za 2011. godinu, odobreno je ukupno sredstava u iznosu od 117.764.000 dinara za šest lokacija: Nevesinjsku (MZ „Gornja mala“), dve toplopredajne stanice sa izradom sekundara, primar kroz Moravsku ulicu sa tri toplopredajne stanice i to: TPS 3/65 – Borska, TPS 6/65 – Moravska i TPS 7/65 – Vlajka Pavlovića u Mesnoj zajednici „Burjan“, koje su planirane da se izvedu bez daljeg širenja sekundarne zone, zatim lokacija Alekse Dundića – Barska, gde se rade toplopredajna stanica i sekundarna zona, dopunska sredstva za lokaciju Vase Pelagića, širenje sekundarne mreže, Sinđelićevu ulicu a lokacija u Jugovićevoj (druga faza-sekundar) u Mesnoj zajednici „Bulevar“ odložena je za narednu godinu.

Magistralni vod kroz Moravsku ulicu je realizovan, bez pripadajućih toplopredajnih stanica, jer još uvek nije pronađena lokacija za njihov izgradnju. Radovi se privode kraju u ulici Vase Pelagića, uključujući i novu toplopredajnu stanicu i kompletnu sekundarnu zonu. Sinđelićeva ulica nije urađena zbog pomenutog sređivanja centra grada. Kada je reč o lokacijama u Nevesinjska i Alekse Dundića – Barska ušlo se u ugovaranje, te se na proleće očekuju radovi na terenu.

Visina sredstava i obim radova su takvi da „Toplifikacija“ sa ovim kapacitetom nije mogla sve poslove da uradi u toku jedne građevinske sezone naročito zbog želje da kvalitet izvedenih radova i usluga budu na najvišem nivou. Kada je u pitanju primar govori se o trasi od oko dva kilometra sa osam toplopredajnih stanica koje će biti urađene po okončavanju radova, o skoro petnaest kilometara sekundarne trase i oko 650 objekata koji će dobiti uslove za priključenje.

Na teritoriji Gradske opštine Kostolac radi se na tri lokacije. Završava se toplificiranje naselja „Kanal“ čime se potpuno zaokružuje toplificiranje grada Kostolca. Ubrzano se radi na završetku radova u naselju Klenovnik za koje su u dve poslednje godine izdvojena sredstva od 20.000.000 dinara. Urađen je projekat i počela je nabavka materijala za toplifikaciju sela Petka zašta su u 2.011. godini izdvojena sredstva od 25.000.000 dinara.

Ulaganjem u toplifikaciju na celoloj teritoriji grada Požarevca gase se mali dimnjaci čime se ispunjava i svrha postojanja Fonda da doprinese zaštiti životne sredine a time i poboljšanju ukupnih uslova života svih građana. Takođe, bitan je i podatak da je uključivanjem budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine u finansiranje, cena priključaka zadržana na nivou iz 2004. godine. Lako je izračunati da je priključenje na toplifikacioni sistem znatno povoljnije od finansiranja sopstvenog sistema za grejanje a cena daljinskog grejanja u Požarevcu je još uvek niža od zagrevanja na ugalj ili bilo koji drugi vid grejanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari