Da li će nas iduće nedelje spržiti Neron ili panika: U Srbiju stiže toplotni talas koji će trajati pet dana 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Tek su se utišali jaki gromovi tokom superćelijskih oluja, a već grme naslovi u srpskim medijima da nam od sledeće nedelje preti toplotni talas. Osvanuli su naslovi „Neron stiže u Srbiju“, „Temperatura ide i do paklenih 40 stepeni…“.

Meteorolog Ivan Ristić naveo je za medije da je trenutno leto na pauzi, ali da od danas kreće stabilizacija nevremena.

„Već od srede ide kiša na pauzu i vraća nam se leto. Dakle, temperatura od sutra u postepenom porastu. Neće biti naglo otopljenje, što je najopasnije da za jedan dan skoči pet stepeni, već postepeno otopljavanje. A od sledeće nedelje dolazi afrički anticiklon, dolaze temperature veće od 35 stepeni i baš će biti vruće“, rekao je Ristić, a preneli brojni mediji.

Prema istim informacijama, novi afrički anticiklon zove se Neron. Kako je Ristić pojasnio, u drugoj polovini avgusta uticaj afričkog anticiklona na vreme u Srbiji biće sve jači.

Da li će nas iduće nedelje spržiti Neron ili panika: U Srbiju stiže toplotni talas koji će trajati pet dana 2
Foto: FoNet/Ana Paunković

„Ovo jezgro vrelog afričkog vazduha podići će temperaturu u našoj zemlji ponovo i do 40 stepeni, pa možemo da očekujemo tropske dane i noći i pravu letnju žegu“, nevo je, između ostalog, on.

Sa druge strane, Marko Čubrilo, profesor geografije koji prognozira vremenske prilike, doslovno je napisao na svom Fejsbuk nalogu u vezi sa predstojećim Neronom koji preti Srbiji:

„Molio bi sve novinare koji me prate preko socijalnih medija da me do 14.08. ne pokušavaju kontaktirati jer sam na godišnjem odmoru. Ovaj apel se posebno odnosi na sejanje panike ili katastrofične naslove u paklenom Neronu koji će nas „spržiti“ u drugom delu avgusta. Širenje panike i izazivanje opšte nesigurnosti je krivično delo. leto je, biće vrlo toplo, pa će onda osvežiti. Ništa drugo osim toga“.

A, šta će se stvarno dešavati od ponedeljka otkriva meteorolog Đorđe Đurić, zaposlen na portalu Telegraf.rs. On je odbio da komentariše da li nam stiže Neron, ali je rekao:

„Nakon ove nedelje koju će odlikovati temperature ispod proseka za ovo doba godine, dok nam naredne nedelje stiže pravo letnje, sunčano vreme. Stiže nam još jedan toplotni talas ovog leta, u trajanju od minimum pet dana. I temperature tokom tog perioda bile bi oko 35 stepeni. Lokalno bi 37 ili 38 stepeni. Ovoga leta imali smo nekoliko najava da će biti 40 stepeni, ali se to nije desilo“, kaže Đurić za Danas.

Prema njegovim rečima, ovaj toplotni talas, prvi u avgustu, neće se razlikovati od poslednja četiri koja smo dosad imali.

„Imaćemo tropske noći tokom kojih temperature neće biti niže od 20 stepeni. Biće malo lagodnije jer su dani postali kraći u odnosu na jun i jul. Inače, ta topla vazdušna masa stiže u Srbiju preko Mediterana, a poreklom je sa severa Afrike“, završio je on.

Pojedini meteorolozi, koji nisu želeli za Danas zvanično da komentarišu najave da će nas spržiti Neron tokom sledeće nedelje, nezvanično su komentarisali da im je „muka od izveštavanja o vremenskoj prognozi i da ne znaju šta se to desilo s ljudima kada im je vreme postala briga broj jedan“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari