Tradicija i ukusi iz svih delova Srbije na 16. „Etno festivalu“ u Kladovu 1Foto: Turistička organizacija Kladovo

Baština istočne Srbije, ali i drugih delova naše zemlje na jednom mestu, na „Etno festivalu“ u Kladovu, koji se ove godine održava u petak 22. i subotu 23. jula. Dva puna dana Kladovo će biti mesto poslovnih susreta, očuvanja tradicije, kao i dobre zabave.

U vreme „Etno festivala“ Kladovo dobija ulicu starih zanata i u njoj prodajnu izložbu na otvorenom.

Deo kladovske glave ulice 22. septembar, zatvara se za saobraćaj i u njoj će stotinak izlagača iz svih krajeva Srbije, na tipskim štandovima, izložiti svoje proizvode.

Ono što je svima zajedničko je tradicija bilo da se radi o ručnim radovima sa etno motivima, grnčarskim, drvenim, pletarskim i proizvodima od vune nastalim u zanatskim radionicama.

Kladovski „Etno festival“ je prilika da se isprobaju i ukusi iz drugih krajeva Srbije, budući da su među izlagačima proizvođači kolača, slatkiša, čajeva, voćnih sirupa, meda.

-Poenta ovog festivala je promocija kulturne baštine istočne Srbije. Festival je prilika i za uspostavljanje poslovnih, prijateljskih, kulturnih, privrednih i turističkih veza među gradovima, selima i privrednicima – ocenjuje v.d. direktorka Turističke organizacije opštine Kladovo Aleksandra Vasiljević.

S obzirom na to da se u Kladovo u vreme ovog festivala sjati po nekoliko hiljada posetilaca iz Srbije, Rumunije i Bugarske, naših ljudi na privremenom radu u inostranstvu i turista, za očekivati je da će tako biti i ove godine i da će to kroz povećani promet osetiti ugostitelji, trgovci, izdavaoci smeštaja.

Sastavni deo kladovskog „Etno festivala“ su kulturno – zabavni programi koji se odvijaju u večernjim časovima na centralnom trgu kod kružnog toka.

U petak, 22. jula posetiocima će se igrom i pesmom predstaviti ANIP „Vladimir Pavlović Carevac“ iz Velikog Gradišta, FA „Lazarica“ iz Кruševca i КUD „Dunav“ iz Svinjice, iz susedne Rumunije.
Sledeće večeri nastupiće folklorni ansambli КUD „Oplenac“ iz Topole, КUD „Vuk i Naum“ iz Toponice i AКUD „Polet“ iz Кladova.

Nakon folkloraša u petak nastupaju Gabrijela Pejčev i dr Nele Karajlić, dok će u subotu Kladovljanima i gostima festivala pevati Bajaga i instruktori.

Organizator 16. „Etno festivala“ koji se odvija pod pokroviteljstvom lokalne samouprave je Turistička organizacija opštine Kladovo.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari