Tragedija posle nekoliko čašica rakije 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Neretko smo svedoci da se sukobi i tuče najčešće dešavaju kao proizvod prekomernog konzumiranja alkohola. Kako je rakija uticala na dva gosta jedne seoske mehane i na sukob koji je kulminirao smrtnim slučajem, obaveštava nas list Mali žurnal pre 110 godina.

Kao predah od teških seoskih poslova obično se podrazumeva vreme provedeno uz društvo ostalih meštana sa kojom čašicom rakije u obližnjoj seoskoj mehani.

Tragedija posle nekoliko čašica rakije 2
Foto: Screenshot
Digitalna.nb.rs

Vode se razgovori, zbijaju šale, a čašica za čašicom ide neprimetno.

Tako 2. januara ove godine u punoj kafani sve je bilo kao i obično, nije se moglo pretpostaviti da će nekoliko gutljaja rakije više dovesti do tragedije, piše „Mali žurnal“ .

Pored mnogobrojnih gostiju mehane, tu su se tog dana našli Pavle Denić i Josif Markovići iz Kladurova, sela kod Petrovca.

Prema rečim mehandžije Đorđa Nikolića sve je bilo lepo dok se nisu prepili rakijom.

Otpočeli su sa šalom i zadirkivanjem, ne samo rečima već i rukama.

Zatim, šetajući se ruku pod ruku kroz mehanu Josif podmetnu nogu Pavlu i pošto on pade, Josif se obruši svom težinom na njega ne dozvolivši mu da ustane.

Uvređen Josifovim postupkom pred punom mehanom i doveden u položaj da ne može da diše, Pavle poteže nož i ubode Josifa u stomak. Od ovog uboda Josif je na mestu ostao mrtav.

„Ovim se može videti šta rakija, koju naš narod pije kao vodu, može da uradi – jedan je otišao u smrt, a drugi na robiju“, kaže Đorđe, vlasnik mehane.

Pavle je pred islednom vlasti i pred prvostepenim sudom prizano ovo delo i ispričao kako je do istog došlo.

Prvostepeni petrovački sud osudio je Pavla na dve godine robije.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari