Tragičan epilog razmirice dvojice seljaka zbog krave 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Koliko je ljudski život postao jeftin i minoran dokazuje i tragični epilog jedne razmirice između dva seljaka o kojoj je pisao list „Mali žurnal“ pre 110 godina.

Mihajlo Nestorović, meštanin Ripnja, vraćajući se kući iz šume oko šest sati popodne na svom imanju, koji je zasejan ovsem, zateče kravu kako pase.

Isteravši kravu Mihajlo nastavi dalje u susret svom komšiji Milenku Grujičiću gde Mihajlo njega upita, da li je krava njegova, na šta je on odgovorio odrično.

Na to Mihajlo potera kravu ispred sebe kako ne bi opet ušla i oštetila ovas, ali se tim postupkom Milenko naljuti na šta poteže nož na Mihajla.

Ovaj napad Mihajlo uspe da izbegne nakon čega je Milenko priznao da je krava njegova. Mihajlo se nađe u čudu zbog toga i ostavi mu kravu krenuvši svojim putem.

Tragičan epilog razmirice dvojice seljaka zbog krave 2
Foto: Screenshot
Digitalna.nb.rs

Sa Mihajlom je u društvu bio i komšija Marko Pecić sa kojim nastavi put kući, ali na putu do kuće prolazeći pored Milenkovog imanja Mihajlo bi zasut kamenicama od Milenka.

U pokušaju da pobegne Mihajlo potera svoje volove, ali ga već pogodi metak Milenkove puške koja je bila sakrivena u žitu.

Metak je oštetio ruku, stomak i kuk i on tako teško ranjen ostade da leži na drumu.

Mihajlo je podlegao zadobijenim povredama, a iza sebe je ostavio ženu i četvoro male dece.

Vlast je povela istagu, a Milenka uhapsila.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari