Traže da se Putinu ukine titula počasnog Novosađanina 1Foto: Danas/Jelena Diković

Predstavnici opozicionih stranaka i pokreta u Novom Sadu, kao i pokreta koji okuplja Ruse koji žive u Srbiji uručiće sutra u sredu od 11 sati predsednici Skupštine Grada Novog Sada Jeleni Marinković Radomirović, zajednički zahtev da se Vladimiru Vladimiroviču Putinu оduzme status počasnog građanina Novog Sada.

Zahtev će uručiti pred početak sednice Skupštine grada, predstavnici Akcije progresivne Vojvodine, Pokreta slobodnih građana, Ruskog demokratskog društva i Slobodarskog saveza slobodne Srbije – Grupe Oktobar.

Putinu je status počasnog građanina dodeljen 2008. godine kada je Novim Sadom vladala Maja Gojković, ali tada kao članica Srpske radikalne stranke.

“Diktatoru i uzurpatoru i jednom od najvećih neprijatelja Rusije koju on uništava i sramoti i gotovo vodi ka nestanku, nije mesto među počasnim građanima Novog Sada i bilo kod drugog grada. Mesto mu je u zatvoru. Šteta koju je on napravio verovatno nijedan drugi vladar u istoriji Rusije nije učinio”, rekao je Petar Nikitin, osnivač Ruskog demokratskog društva.

On dodaje da od Grada Novog Sada očekuje da uradi očiglednu stvar i da prosto izbriše ime tog “zločinca, lopova i ubice” sa spiska počasnih građanina, jer je to je sramota za ovaj grad. Sramota je, kako ističe, zbog više milona Ukrajinaca žrtava rata i Rusa koji su morali da pobegnu iz svoje zemlje.

Aleksandar Jovanović, osnivač Akcije progresivne Vojvodine, kaže da je u obrazloženju odluke da Putin postane počasni građanin, te 2008. godine stajalo kako se on zalaže za mir i unapređenje ugleda Srbije.

“Izvršen je napad i agresija, kako ko hoće to da kvalifikuje i stvari su se dodatno zakomplikovale. Da budem jasan, nije zaslužio ni pre ovoga da bude počasni građanin Novog Sada. Smatramo da Novi Sad ne treba da trpi štetu i kvari svoj ugled. Naš grad je zasnovan na vrednostima mira, tolerancije i slobode i ne treba da se ponosi čovekom koji promoviše tiraniju, rat i propadanje”, izjavio je Jovanović.

Kako dodaje, svestan je da Skupština grada nema nikakvu obavezu prema njima, ali će oni sutra predati zahtev i pokrenuti ovu inicijativu.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari