U kojim gradovima Srbije je Putin počasni građanin? 1EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV

U više gradova Srbije Vladimir Putin je, počev od 2007. godine, proglašen za počasnog građanina.

„Putinomanija“ zahvatila je Sombor, Vrnjačku Banju, Rašku, Vrbas, Apatin, Kikindu, Požarevac, Novi Sad, Ljuboviju, Odžake, Svilajnac, Loznicu …

Svuda gde je na vlasti bila koalicija predvođena radikalima, smatraju protivnici ove ideje.

Tako je u Kikindi 2008. godine u obrazloženju odluke navedeno da je Putinu priznanje dodijeljeno „za sve što čini za mir i toleranciju u svijetu i zalaganje da Kosmet ostane u sastavu Srbije“.

Još je dodato da se značaj Vladimira Putina ogleda i u tome što je zahvaljujući njemu Rusija postala najotvorenija zemlja za srpske građane i njihove investicije.

Usprotivili su se kikindski novinari, ističući u svom proglasu da ne postoje razlozi da počasni građanin Kikinde postane bilo koji političar iz zemlje u kojoj ne postoje demokratske institucije i u kojoj se progone i ubijaju novinari.

Slično se desilo u Novom Sadu, gde je pored Tesle, i Putin počasni građanin. Advokat Aleksadar Olenik smatra da mu treba ukinuti tu titulu, na šta pozvao nakon eskalacije ratnog sukoba u Ukrajini.

I organizacija Vojvođanski klub je tražila da se Putinu ukine ovaj status, jer je kako su naveli “agresor koji vodi najsuroviji osvajački rat u Evropi od Drugog svetskog rata, sa jasnom namerom da uništi suverenu Ukrajinu, sravni je sa zemljom i njeno stanovništvo vrati u najmračniju diktaturu sovjetskih tajnih i bezbednosnih službi iz kojih je i sam ponikao“.

Po popularnosti, Putin preti da zaseni Tita, koji je u „popularnosti“ ipak bio nenadmašan.

Iako se zvanje „Počasni građanin“ retko dodeljuje i samo izuzetno, Beograd ima najviše počasnih građana a menju njima i značajan broj diktatora, dok manji gradovi imaju kraći spisak.

A titulu počasnog građanina, kako se navodi u obrazloženju, trebalo bi dodeljivati samo za istaknuto i trajno životno delo u oblasti nauke, privrede, umetnosti,obrazovanja i vaspitanja, kao i za rezultate postignute u javnom životu i razvoju kulturnog stvaralaštva,

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari