Olenik: Diktatoru Putinu ukinuti status počasnog građanina Novog Sada, pridružujemo se sličnim zahtevima 1Aleksandar Olenik, foto: Natalija Jakovljević

Kandidat za narodnog poslanika manjinske liste „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“ advokat Aleksandar Olenik izjavio je na Tviteru da ta lista zahteva da se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu ukine status počasnog građanina Novog Sada, te da se pridružuju “sličnim zahtevima drugih organizacija i pojedinaca“.

“Izborna lista br. 12 – Vojvođani, zahteva da se diktatoru Putinu odmah ukine status počasnog građanina glavnog grada Vojvodine. Pridružujemo se i sličnim zahtevima drugih organizacija i pojedinaca“, objavio je Olenik na svom Tviter profilu.

Podsetimo da je ranije organizacija Vojvođanski klub takođe tražila da se Putinu ukine ovaj status, jer je “agresor koji vodi najsuroviji osvajački rat u Evropi od Drugog svetskog rata, sa jasnom namerom da uništi suverenu Ukrajinu, sravni je sa zemljom i njeno stanovništvo vrati u najmračniju diktaturu sovjetskih tajnih i bezbednosnih službi iz kojih je i sam ponikao“, te zbog toga nije dostojan da bude počasni građanin Novog Sada.

Putin je počasni građanin postao odlukom odbornika Skupštine grada, u vreme kada je gradonačelnica Novog Sada bila Maja Gojković, u januaru 2008. godine. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević uručio je 2014. godine predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu Povelju počasnog građanina.

Povod da se još odluka iz 2008. obnovi, bila je poseta predsednika Ruske Federacije. Kako su pisali mediji, tokom nekoliko meseci 2007. i 2008. Putin je bio proglašen za počasnog građanina u više od 10 gradova i opština u Srbiji, piše portal 021.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari