Hiljade građana Jemena juče je protestovalo u prestonici Sani, zahtevajući ostavku predsednika Alija Abdulaha Saleha, koji je za državnim kormilom više od trideset godina. U izveštajima se navodi da su se demonstranti okupili na najmanje četiri lokacije, uključujući Univerzitet u Sani. Demonstranti su uzvikivali slogane protiv vlade i pravili aluzije na smenu predsednika Tunisa, prenosi Bi-Bi-Si.


Organizatori demonstracija pozvali su studente i civilno društvo da protestuju protiv korupcije i ekonomske politike. Građani Jemena se žale na porast stope siromaštva među sve brojnijom mladom populacijom i frustrirani su zbog nedostatka političkih sloboda. Uoči jučerašnjih masovnih demonstracija održan je niz manjih protesta.

Stotine studenata sa Univerziteta u Sani protestovalo je tokom proteklog vikenda u kampusu, pri čemu je jedan deo njih tražio ostavku Saleha, dok je drugi, pak, zahtevao da predsednik ostane za državnim kormilom. Jemenske vlasti su uhapsile istaknutu aktivistkinju za ljudska prava Tavakulu Karman pod optužbom da je organizovala antivladine proteste. Njeno hapšenje pobudilo je dodatne proteste u Sani. Nakon što je u ponedeljak puštena iz zatvora, izjavila je za Si-En-En da je u njenoj zemlji u toku revolucija koja je podstaknuta tunišanskom takozvanom revolucijom jasmina.

Saleh, saveznik Zapada, postao je lider Severnog Jemena 1978, a Republikom Jemen vlada od 1990. kada su se ujedinili sever i jug. Poslednji put je izabran 2006. Građani Jemena besni su i zbog nastojanja parlamenta da ublaži zakone o ograničenjima predsedničkog mandata, što je pobudilo strahove kod opozicije da Saleh pokušava da se proglasi doživotnim predsednikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari