Udruženje preduzetnika Pirota juče je ponovo pozvalo lokalnu vlast da sednu za pregovarački sto kako bi pronašli rešenje za ublažavanje posledica ekonomske krize.


Predsednik Udruženja Goran Lilić kaže kako je očigledno da lokalna samouprava ne ume i ne zna kako da se nosi sa ekonomskom krizom, dodajući da od svojih zahteva neće odustati.

– Svakodnevno nam pristižu dopisi o problemima koji imaju preduzetnici. Juče su bili prodavci sa pijace, a danas autoprevoznici. Ne treba više da se testira strpljenje preduzetnika, ali i građana – rekao je Lilić na konferenciji za novinare.

Podršku ovom udruženju pružili su predsednik Zajednice udruženja preduzetnika regiona Niš Bratislav Vukadinović i predsednik Udruženja preduzetnika Aleksinca Aleksandar Živković.

– Bez saradnje lokalne samouprave sa malim preuzetnicima nema razvoja društva. Mala privreda je kamen temeljac. Lokalna samouprava ne bi smela da minimizira zahteve preduzetnika – rekao je Vukadinović.

On je dodao da lokalna vlast u Nišu uvažava preduzetnike.

– Imamo i prostorije za rad, imamo i člana u Gradskoj skupštini, a planiramo da oformimo i berzu sirovina i polovne opreme – rekao je Vukadinović.

Prema rečima Aleksandra Živkovića, Aleksinac je pozitivan primer prave saradnje lokalne vlasti i preduzetnika.

– Imamo i stalnog predstavnika u lokalnoj Skupštini, a stalno nas konsultuju oko ekonomskog razvoja. Kod nas nema podele na mi i oni – rekao je Živković.

Prošle nedelje je Udruženje preduzetnika na adresu lokalne vlasti uputilo listu od sedam zahteva kojima se, pored ostalog, traži formiranje ekonomskog i socijalno-ekonomskog saveta opštine, obezbeđivanje prostorija za rad Udruženja i novčanih sredstava za njegov rad i fondacije za razvoj preduzetništva, formiranje SOS biznis službe za brzo rešavanje problema preduzetnika.

U pisanom odgovoru lokalne vlasti, dostavljenom medijima, kaže se da je dosta toga učinjeno na unapređenju ekonomskog razvoja osnivanjem lokalnog saveta za zapošljavanje, formiranjem kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, izradu strategije za razvoj poljoprivrede, obezbeđenja braunfild i grinflild investicija, te da je u toku i osnivanje ekonomskog i socijalno-ekonomskog saveta.

Kako je saopšteno, u Pirotu ima oko 1.800 preduzetnika, a u tom sektoru radi oko 6.000 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari