Stotine hiljada ljudi protestovalo je juče u Taezu da bi izrazilo svoje nezadovoljstvo predsednikom Jemena Alijem Abdulahom Salehom i još jednom pokazali da ne prihvataju plan o izlasku iz krize koji su predložile zemlje Saveta za saradnju u Zalivu, saopštili su organizatori.


– Nema odmora, nema predaha dok se dželatu ne bude sudilo – uzvikivali su demonstranti koji su se okupili u severnom delu istoimenog grada južno od prestonice Sane. Snage bezbednosti blokirale su betonskim barikadama glavne gradske ulice koje vode ka središtu guvernera. U gradu su bila raspoređena i oklopna vozila. Besni demonstranti cepali su portrete predsednika koji krase glavne trgove u Taezu u kampanji koju su nazvali „čišćenjem grada od slika predsednika“.

Demonstranti su ponovili svoje odbijanje plana zemalja Zaliva prema kojem bi Saleh napustio vlast u roku od 30 dana, ali bi mu bio garantovan imunitet. Plan je prihvatio režim. Na jučerašnjem protestu pojavile su se i zastave Bahreina u znak podrške tamošnjim demonstrantima čiji je pokret od sredine marta suzbijen snagama bezbednosti uz pomoć snaga drugih kraljevstava Saveta za saradnju u Zalivu (SSZ). I pored prihvatanja plana SSZ-a, Saleh je ponovio da promena režima može doći samo uz „glasačku kutiju“.

– Vi me pozivate, i SAD i Evropa, da predam vlast. Ne, ići ćemo putem glasačkih kutija i referenduma – izjavio je Saleh za Bi-Bi-Si. On je optužio Zapad da podržava njegove protivnike koje po njegovom mišljenju podstiče teroristička mreža Al Kaida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari