Opština Tutin pokrenuće inicijativu da joj se vrati Osnovni i Sud za prekršaje. Ovo je jedan od zaključaka razgovora predsednika tutinske opštine i predstavnika republičkih institucija u tom gradu. U toj opštini postoji Katastarska služba, jedinica Osnovnog suda, Odeljenje Suda za prekršaje, Policijska stanica i ispostave PIO i Nacionalne službe zapošljavanja.


– Saradnja između lokalne samouprave i republičkih institucija koje rade ovde, mora da bude dvosmerna. Opština je spremna da stvori uslove kakvi postoje u zemljama EU, rekao je Kučević i objasnio da je ideja da se u novoj zgradi opštine, umrežavanjem i rešavanjem prostornih problema,“objedini rad ovih institucija u u funkcionalnu celinu od koje će najviše koristi imati građani“.

Izgradnja nove zgrade opštinske uprave počela je prošle godine 28. maja na Dan opštine Tutin i rok za završetak je isti datum ove godine. U modernu devetospratnicu u centru grada biće uloženo tri miliona evra i ta sredstva tutinska opština obezbeđuje iz svojih izvora. Predsednik ove opštine kaže da će to biti „moderno zdanje, koje će biti potpuno elektronski opremljeno, a lokalna i republička administracija biće na jednom šalteru“. Razgovori sa predstavnicima odeljenja republičkih institucija, ponovo su nametnuli postojanje Osnovnog i Suda za prekršaje u Tutinu. „Tutin ispunjava sve uslove da ima ova dva suda. Odluka o njihovom ukidanju je bila politička i diskriminatorska. Zbog takve odluke najviše ispaštaju građani. Takvo stanje je neodrživo“, ocenio je Kučević. U toj opštini Osnovni sud iz Novog Pazara ima svoju jedinicu, a novopazarski Sud za prekršaje ima odeljenje. Ova dva suda tutinska opština je izgubila kada je izvršena racionalizacija mreže sudova u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari