"Trenutna temperatura u učionicama je od 15 do 20 stepeni, dok je u hodnicima hladnije": Opet problem sa grejanjem u školi u Zaječaru 1Foto: Miljko Stojanović / Danas

Roditelji dece koja pohađaju Osnovnu školu “Đura Jakšić” u Zaječaru, kažu da je grejanje loše. Direktor kaže da su u toku radovi pošto se prelazi na grejanje na gas i moli za stpljenje.

Saša Vojinović, direktor Osnovne škole “Đura Jakšić”, za Danas kaže da je u njihovoj školi sa Gradskom upravom rađena Javna nabavka za zamenu kotlova.

“I prošle godine su bili problem sa nabavkom uglja. Nije problem bio samo ugalj, već i kvalitet kotlova. Odluka je bila, a sredstva obezbeđena još avgusta meseca, kada je raspisana Javna nabavka za kotao na gas. To u Zaječaru niko nema, a u skladu je sa razvojem lokalne samouprave da se u budućnosti pređe na gas”, objašnjava direktor Vojinović.

Prema njegovim rečima, javna nabavka je sprovedena krajem avgusta, ali su dozvole, papirologija, i gomila uslova, uticala na to da radovi kasne.

"Trenutna temperatura u učionicama je od 15 do 20 stepeni, dok je u hodnicima hladnije": Opet problem sa grejanjem u školi u Zaječaru 2
Foto: M. S. / Danas

“Ni mi nismo znali čime ćemo se grejati ove sezone. Nismo znali da li da nabavljamo ugalj, ili da čekamo gas. U školi je hladno zato što su radovi u toku. U toku raspusta iskoristili smo vreme da ispustimo vodu iz mreže. Za to vreme škola se nije grejala. Dan pre početka drugog polugodišta mi smo napunili mrežu, nastavili grejanje sa ugljem, a radovi su nastavljani paralelno sa početkom godine”, ističe naš sagovornik.

On kaže da je siguran da će ovu sezonu škola morati da završi sa ugljem.

“Probe na gas verovatno ćemo raditi u martu kada ceo sistem bude povezan, pošto je po zakonu da se probe rade jednom godišnje. Da pređemo totalno na gas, nema šanse pre septembra, na početak sledeće školske godine”, izrečit je Vojinović.

Na naše pitanje kakav je kvalitet uglja koji sada imaju, direktor je kazao da je ugalj kvalitetan i skup, i da je reč o mrkom uglju.

Vojinović objašnjava da su bili primorani da menjaju kotlove, poučeni situacijom od prošle godine, kada su imali problema sa kotlom, i ugljem lošeg kvaliteta.

“Drugi problem zašto je sada hladno, je to da se škola nije grejala celog raspusta. Sa grejanjem smo počeli, kao što sam već kazao, dan pre početka školske godine. Uz to u ponedeljak nas je dočekala ekstremno niska temperature, mislim -10, i temperature nije mogla da se podigne. Bili smo primorani da ispustimo vodu iz radijatora u hodnicima, da bi dobili na toploti u učionicama, ali zato je u hodnicima sada hladno, pošto svaki drugi radijator sada radi”, objašnjava problem direktor.

"Trenutna temperatura u učionicama je od 15 do 20 stepeni, dok je u hodnicima hladnije": Opet problem sa grejanjem u školi u Zaječaru 3
Foto: Miljko Stojanović / Danas

Direktor se nada da u narednim danima temperature neće ići u minus, tako da očekuje da će se u narednim danima temperature u učionicama podići.

“Proglem sa grejanjem kod nas traje dugi niz godina. Sreća je što poslednjih par godina nemamo ekstremno hladne zime”, kaže Vojinović.

On kaže da razume zabrinutost roditelja, ali da škola nema mnogo mogućnosti.

“Sa zamenom kotlova se počelo. Ono šta imamo sa tim se grejemo. Ako potraje ovakvo hladno vreme, tražićemo dozvolu Ministarstva prosvete da skratimo časove. Za sada za to nema potrebe”, ističe on.

Vojinović se nada da sve ovo što rade sada, da će imati efekta od iduće godine, i da će problem sa grejanjem biti prošlost.

“Nikada nećemo dozvoliti da zdravlje dece bude u problem. Pratimo situaciju, i reagovaćemo u skladu sa situacijom. Trenutna temperature u učionicama je od 15 do 20 stepena, dok je u hodnicima hladnije”, zaključio je sagovornik Danasa.

Roditelji čija deca pohađaju pomenutu školu, za Danas kažu, da je u učionicama hladno, i da se neka deca već razbolela, a da neki roditelji neće slati decu, baš zbog hladnih učionica.

I ranije bilo problema sa grejanjem u OŠ „Đura Jakšić“ u Zaječaru

Podsećamo, Osnovna škola “Đura Jakšič” u Zaječaru od početka grejne sezone prošle godine imala je problem sa grejanjem. Zbog toga su časovi bili skraćeni na 30 minuta. Direktor škole kazao je tada da je problem nastao zbog uglja koji nema odgovarajuću jačinu da se zagreje ceo objekat.

Osnovna škola „Đura Jakšić“ u Zaječaru mesec dana imala je problem sa grejanjem i 2022. godine. Časovi su bili skraćeni, učenici su kazali da im je hladno, dok je direktor istakao da će kotao biti popravljen, i da će časovi trajati 45 minuta.

Nakon pisanja Danasa stigao je ugalj u zaječarsku školu, tako da su od februara prošle godine đaci imali dobro grejanje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari