Trenutna vrednost radova između 700 i 800 miliona dinara 1Foto: pozarevac.rs

Ovo je jedna od najznačajnijih investicija u gradu, čija je ukupna vrednost između 700 i 800 miliona dinara, izjavio je gradonačelnik Požarevca Bane Spasović prilikom obilaska radova na postavljanju vodovodne i kanalizacione mreže kao i drugih radova na infrastrukturi u brdskoj ulici Požarevačkog partizanskog odreda.

On je dodao da će naredne godine u Mesnoj zajednici „Burjan“ krenuti izrada južnog kolektora. Inače, trenutno se izvode radovi od Spomen parka „Čačalica“ do vrtića „Duško Radović“. Radovi su podeljeni u tri faze – urađena je toplifikacija, kišna i fekalna kanalizacija i asfaltiranje.

Pored stabilnijeg snabdevanja pijaćom vodom viših nivoa grada, posebno u letnjim mesecima, prema rečima gradonačelnika Spasovića, u ovom delu Požarevca privode se kraju radovi na izradi severnog kišnog kolektora. Svi ovi poslovi znatno će doprineti efikasnom odvođenju obilnih voda iz viših delova grada koje su prethodnih godina, naročito prilikom obilnih padavina, stvarale velike probleme te i povremeno plavljenje nižih kvartova na pojedinim lokacijama pa i u samog centra varoši.

Pored toga što su zamenjene sve podzemne instalacije, uz kolovoz su prvi put urađeni trotoari, a kako je tom prilikom istakao Bojan Ilić predsednik Skupštine grada Požarevca, građani su najviše ukazivali upravo na te nedostatke.

OČEKUJE SE POMOĆ DRŽAVE

Direktor Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Aleksandar Dimitrijević najavio je nedavno da su kapitalni projekti iz oblasti vodosnabdevanja i odvođenja, sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda za koje će pomoći i država: Izvorište „Ključ“ u Požarevcu kapaciteta 300 l/s vode, izvorište „Lovac“ u Kostolcu postrojenja za prečišćavanje podzemne vode do kvaliteta za piće, izvorište Meminac – revitalizacija postrojenja reversne osmoze, rezervoar „Tulba“ I faza 2.000 kubika sa crpnom stanicom u Požarevcu i Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda grada Požarevca.

Izgradnjom postrojenja za pripremu vode za piće na izvorištu „Ključ“ u Požarevcu, sem stabilizacije vodosnabdevanja grada, stiču se uslovi za vodosnabdevanje seoskih naselja na jugu Lučice, Prugova i Poljane koji nemaju uređen sistem vodosnabdevanja. Objekti koji se grade za vodosnabdevanje ova tri seoska naselja koristiće za dalji razvoj i izgradnju vodovodne mreže za seoska naselja na istočnom obodu opštine i povezivanje sa II visinskom zonom Požarevca. Izrađenom tehničkom dokumentacijom je predviđen jedinstveni sistem daljinskog nadzora i upravljanja sistemom prikupljanja i odvođenja otpadnih voda Požarevca sa prigradskim naseljima, uključujući i objekte u nadležnosti radne jedinice Kostolac.

NADZORNI I UPRAVLJAČKI SISTEM

Budući sistem nadzora i upravljanja treba da obezbedi automatizaciju pojedinih delova sistema, merenje pojedinačnih parametara i daljinski nadzor i upravljanje, što će sigurno doprineti kvalitetu upravljanja vodama i smanjivanju troškova eksploatacije kao i povećanju brzine odziva pri rešavanju havarijskih situacija. Osim toga, sistem treba da donese unapređenje u stalnim naporima zaštite životne sredine i to kroz sigurno i bezbedno odvođenje otpadnih voda i trenutnu detekciju eventualnih bezbednosnih rizika, kao i optimalno gazdovanje sirovom vodom.

Novoprojektovani jedinstveni SKADA nadzorno-upravljački sistem treba da obezbedi prikupljanje podataka, arhiviranje i pripremu izveštaja, koji će pomoći nadležnim institucijama da donose kvalitetne odluke o primeni adekvatnih mera i efekata sprovedenih akcija u oblasti zaštite voda. Projektnom dokumentacijom je predviđena i druga faza realizacije projekta koja pre sve ga obuhvata uvođenje razuđenih lokalnih seoskih vodoizvorišta (Kličevac, Bradarac, Letnjikovac), kao i sekundarnih delova osnovnog sistema vodosnabdevanja i kanalisanja otpadnih voda na teritoriji čitavog grada Požarevca (Druga visinska zona-rezervoari, treća visinska zona-rezervoari, izvorište Meminac, fekalne crpne stanice na teritoriji Opštine Kostolac).

REKORDNA POTROŠNJA VODE

Dimitrije Ivić je još dodao da je ove godine zabe le že na re kordna potrošnja vode pre ko 25.000 kubika dne vno, ali prime nje nom te hnologijom građani nisu ose tili ne dostatak vode osim u ne koliko slučaje va gde je bilo kvarova na e le ktričnoj mre ži.

Kada je u pitanju kvalitet vode on je svih ovih meseci bio dobar – količina nitrata je bila u dozvoljenim količinama između 35 do 37 miligrama po litru – što je znatno ispod dozvoljene granice. Problemi sa visinskom zonom rešiće se već pomenutom izgradnjom na Tulbi zato što postojeći rezervoar je bio planiran za živinarsku farmu i 150 domaćinstava a sada ih je priključeno oko 2000.

Rešeni su i problemi sa zdravom pijaćom vodom u Starom Kostolcu i Drmnu a priključiće se na isti vodovod i Bradarac, Maljurevac, Bubušinac. Revitalizacijom vodoizvorišta Meminac omogući će se dodatna količina vode i ujedno će se braniti vodoizvorište Kluč od zagađenja. U 2018. i 2019. godini zamenjeno je 13,4 kilometra azbestnih cevi a trenutno se radi na menjanju 3,4 kilometra cevi. U narednoj godini je planirano da se menjaju azbestne cevi još u 5 ulica. Radovi su u toku kod Stiške ulice na crpnoj stanici koja je osnova za fabriku za pre radu voda kao i dve crpne stanice u Kostolcu i naselju Kanal.

Gradonačelnik Bane Spasović ističe da, kada je u pitanju kišna kanalizacija, urađeno je nešto što niko nije decenijama. Investirano je 290 miliona dinara za gradnju 9,1 kilometara kišne kanalizacije što je doprinelo da više nemamo poplave u gradu. Nekada je sa mnogo manje padavina bilo poplava i više problema, a sada smo svedoci, da imamo padavine kada padne preko 40 litara kiše po metru kvadratnom u nekoliko sati i da više nemamo većih problema u gradu.

Održavanjem i izvođenjem radova na koritu Stare Mlava, sela koja su stradala od poplava 2014. godine Nabrđe, Maljurevac, Bubušinac više nemaju problema. U prethodne tri godine izgrađeno je 38 kilometara fekalne kanalizacije vrednosti 340 miliona dinara. Za zamenu azbestno cementnih cevovoda i širenje vodovodne mreže utrošeno je 135 miliona dinara a urađeno je 7,2 kilometara cevi.

Racionalnije trošenje zdrave vode

– Snabdevanje vodom u Požarevcu, posle letnjih meseci kada je beležena rekordna potrošnja do granica izdržljivosti sistema, stabilizovalo se. Samim tim i broj intervencija zbog velikih pritisaka koje su za posledicu imale pucanje cevi, je znatno smanjen, izjavio je direktor Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Aleksandar Dimitrijević. Kvalitet vode je standardan i redovno kontrolisan, bez povišenih vrednosti nitrata. Kvalitet vode je dobar, nema nikakvih odstupanja, cele godine se drži na istom nivou i nijednog trenutka nije došlo do bilo kakvog približavanja ekscesnim situacijama, kaže Dimitrijević.

Redovna kontrola

Zavod za javno zdravlje Požarevac vodu kontroliše šest puta mesečno na 11 tačaka u Požarevcu i tri puta mesečno na 6 tačaka u Kostolcu, što je u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće. Takođe, laboratorija JKP „Vodovod i kanalizacija“ vrši uzorkovanje i analizu vode na izvorištima „Ključ“ u Požarevcu i „Lovac“ u Kostolcu, kao i na kontrolnim tačkama u gradskim mrežama 211 puta mesečno. Dimitrijević je dodao i da je potrošnja vode u Požarevcu sada racionalnija nego letos. „Pritisak u mreži je normalan i broj intervencija na sistemu je znatno smanjen u odnosu na letnje mesece jer je dosta pala potrošnja vode. Letos je velikim korišćenjem vode sistem dovođen u napregnuto stanje i tu je glavni problem bio što voda u suštini nije racionalno trošena već se rasipala“.

Smanjenje gubitaka u mreži

Na poslednjoj sednici Skupštine rebalansom budžeta je „Vodovodu i kanalizaciji“ promenjen plan trošenja sredstva za 2019. godinu. Izmenom je odložena planirana zamena azbestnog cevovoda u ulicama Dalmatinska, Knićaninova i Porečka. Za ovu namenu iz Fonda za zaštitu životne sredine bilo je izdvojeno oko 19 miliona dinara. O razlozima odlaganja, direktor preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Aleksandar Dimitrijević je izjavio:

– Bili smo u kontaktu sa Kancelarijom za javna ulaganja u Beogradu i postignut je dogovor da u cilju smanjenja gubitaka vode u mreži, finansiranje ide preko Kancelarije. Pored te tri ulice trenutno se radi još pet projekata koji će biti predati Kancelariji za javna ulaganja kako bi ispratila finansiranje za sledeću godinu. Tu su i Slobodarska ulica i Ulica Bože Dimitrijevića u gornjem delu gde je letos bilo mnogo curenja. Mreža je tamo u izuzetno lošem stanju. Pored ovih, rade se projekti za još četiri ulice. U pitanju su ne samo cevovodi, već i priključci i pocinkovane cevi. Ide se na zamenu cevovoda tamo gde su najveći gubici i gde su bila najveća pucanja. Pri izboru smo imali u vidu i starost cevovoda bez obzira da li su azbestne ili metalne.

Sredstva koja su bila predviđena za ulice Dalmatinska, Knićaninova i Porečka prebacuju se za projektovanje spajanja cevovoda iz sela Bradarac, Bubušinac i Maljurevac na fabriku vode „Mlava“ kapaciteta 60 litara u sekundi. Ovo vodoizvorište sada radi sa pola kapaciteta i snabdeva sela Drmno i Stari Kostolac.

– Doneli smo odluku da se ti vodovodi povežu na fabriku „Mlava“ i da sela od Starog Kostolca do Letnjikovca budu na istom sistemu. Kapacitet od 60 litara u sekundi je dovoljan za pokrivanje potrošnje u svim ovim selima a postojeća seoska izvorišta bi se konzervirala i služila prilikom eventualnih ekscesnih situacija“.

Z. V.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari